Nederlandse organisaties maken steeds vaker gebruik van open source (os). Dit staat haaks op de situatie in Amerika waar het gebrek aan zakelijkheid van os-programmeurs de acceptatie nog altijd in de weg staat.
Steeds meer Nederlandse organisaties maken gebruik van open source software. Volgens Jan Willem Broekema van Ossos, de organisatie die open source en open standaarden bij de overheid stimuleert, is het gebruik bij overheden de afgelopen jaren ‘met tientallen procenten toegenomen’. “En vaker dan overheden zelf denken. Dan melden ze: ‘We doen niets aan open source.’ Dan blijken er toch servers op Apache of Linux te draaien.” Broekema verwacht ook dat particulieren en het mkb de komende jaren vaker over zullen stappen op OpenOffice.org als gevolg van de toegenomen jacht op illegale software.
Haaks op VS
Deze ontwikkeling staat haaks op de situatie in de VS, waar bedrijven open source maar mondjesmaat accepteren. Volgens Peter Quinn, voormalig cio van Massachusetts, zijn de ontwerpers zélf schuldig aan de trage acceptatie. “Het sandalen-en-paar-denstaart-imago sluit niet aan bij de zakelijk toepassing van open-sourcetechnologie”, verklaarde hij onlangs in een open brief.
Wat ook niet helpt, is de arrogantie van sommige ‘Linux-snobs’ en de manier waarop open source door hen wordt verdedigd: bijna vergelijkbaar met die van religieuze fanatici (‘open source is goed, Microsoft is slecht’).
De situatie in Nederland was vergelijkbaar, maar is veranderd. David Struik van OSGroningen, een organisatie waar ict’ers met en aan open source werken: “Open source is gegroeid vanuit de techniek. Programmeurs maakten het voor zichzelf en elkaar en niet zozeer voor een baas. De kenmerken zijn dat het goed in elkaar zit, maar dat de gebruiksvriendelijkheid te wensen overlaat. Vooral wat betreft dat laatste zijn de afgelopen jaren grote sprongen vooruit gemaakt.”
Struik erkent dat er aan ‘Microsoft-bashing’ wordt gedaan. “Maar dat is een kleine groep. Mijn houding is heel pragmatisch: als software niet werkt, dan gaat het er weer af. Dat geldt zowel voor open als closed source software.”
Gemengd
De gemeente Haren hanteert een gemengde aanpak. Controller Albèrt Krabbe onderstreept de instelling om zowel open als closed source software te gebruiken. “Je kunt je niet veroorloven de een of de ander uit te sluiten.”
Dat open-sourceprogrammeurs weinig zakelijk zouden zijn en daarom lastig om mee samen te werken, heeft Krabbe nooit iets van gemerkt. “De bezwaren zitten eerder bij het management van organisaties dat denkt te moeten kiezen tussen open of closed source. Men heeft vrees voor open source. Dát is een gigantische drempel.”