Het ‘sandalen-en-paardenstaart imago’ speelt de open source-gemeenschap parten. ‘Die mensen kun je toch niet serieus nemen’, zie je de strak-in-het-pak ict-manager denken.
Wat dat betreft zou de ict-manager een voorbeeld moeten nemen aan autoverkopers. Niet wat pakken betreft, maar wel op het gebied van mensenkennis. Autoverkopers van de duurdere merken gaan allang niet meer af op het uiterlijk van de potentiële koper. Een vale spijkerbroek of een schreeuwerig Hawaï-shirt zegt niets over de portemonnee van de klant. Integendeel, mensen met veel geld hebben er geen behoefte aan een schijn op te houden.
Ontwikkelaars binnen de os-gemeenschap houden zich ook niet zo bezig met uiterlijkheden. Ze gaan prat op slimme algoritmes, platformonafhankelijkheid en open standaarden, maar dat is een weinig zakelijke benadering. Een bedrijf of overheidsdienst wil zekerheid en betrouwbaarheid, pas dan omarmen ze open source. Dat geldt niet alleen voor de producten, maar ook voor de uitstraling. Gelukkig zijn er steeds meer grote ict-wederverkopers en fabrikanten die os-applicaties aanbieden als onderdeel van een totaaloplossing. Dat is een goede ontwikkeling: de kracht van duizenden ontwikkelaars binnen de internetgemeenschap gecombineerd met de kennis, ondersteuning en uitstraling van gerenommeerde ict-bedrijven.
Zelf ben ik ook helemaal gezwicht voor open source. Na vijftien jaar VNU, waarvan de laatste 1,5 jaar Computable, ga ik verder als zelfstandig ondernemer. Een onderneming, ook al is het een heel kleine, ontkomt niet aan een goede website, dus ben ik ook al maanden in de weer met PHP, mySQL en Joomla. Mijn opvolger bij Computable is de huidige adjunct-hoofdredacteur: Alex Beishuizen. Hem wens ik veel succes, en ik kom u ongetwijfeld tegen op een Computable Seminar, een beurs of onze Computable Award-uitreiking op 12 oktober.
Ferdinand Sennema,
zelfstandig ondernemer