Het draaien van applicaties op Linux in plaats van op bijvoorbeeld Unix, heeft voordelen. Dat bevestigen enkele bezitters van Baan-software, die inmiddels zijn overgestapt.
Het gebruik van Linux in zakelijke omgevingen maakt een ontwikkeling door. Het begon voor Linux onmiskenbaar bij het internet. Van daar breidde het gebruik zich uit richting de infrastructuur, waarna het min of meer logisch was om ook applicaties op de servers proberen te draaien. Inmiddels zijn enkele grote erp-bedrijven als SAP en SSA (Baan) begonnen om hun producten volledig ondersteund ook voor Linux aan te bieden. Hoe is het om over te stappen van een Unix-omgeving naar Linux?
De praktijk
“Het was een fluitje van een cent”. Richard Baselier is teamleider Automatisering bij WVS- groep in Roosendaal. De WVS-groep is een samenwerkingsverband in West Noord-Brabant en verzorgt de sociale werkvoorziening. Er werken 3500 mensen. Hij vertelt over de migratie van de Baan-omgeving van HP-UX naar Linux. “Van de gebruikers krijg ik maar één klacht; ze hebben geen tijd meer om koffie te drinken.” Ten opzichte van de oude, haast antieke HP-UX machines is de nieuwe Linux-omgeving veel sneller. “En veel geks zijn we bij het overzetten niet tegen gekomen”, aldus Baselier.
De overstap naar Linux was een laatste van een grote centralisatie- en standaardisatieslag, waarbij enige besturingssystemen het veld moesten ruimen, zoals Windows 95 op de desktop, Novell NetWare en HP-UX. Baselier: “Een paar jaar geleden hadden we een situatie waarbij er op de vestigingen nog applicatie- en fileservers stonden, fat-clients en Novell-netwerken en op het hoofdkantoor draaiden Windows-machines, Novell-servers, Linux-machines en HP-UX-machines. Op een gegeven moment hebben we de knoop kunnen doorhakken en hebben we eerst de kantoorautomatisering aangepakt, en alle fat-clients vervangen door thin-clients op basis van Terminal Services. Toen konden we alle machines op de vestigingen weghalen en dat scheelde al een heleboel op-en-neer-gerij. Applicaties die zelf met Access in elkaar waren geflanst hebben we in een aantal gevallen weggegooid, anderen hebben we herschreven als webapplicatie, op basis van PHP en MySQL. Toen kon Access weg. Het hrm-systeem met Progress draaide op een HP-UX-machine, maar daar kregen we performanceproblemen, en om financiële redenen hebben we een Intel-machine gekocht en het systeem overgezet op Linux.” Dat betekende nog niet het einde van de HP-UX machines, waar immers nog het erp-pakket van Baan op draaide. “In 2004 kregen we van HP te horen dat de HP-UX machines niet goed meer te onderhouden waren, dus toen werden we wel gedwongen tot actie. Een nieuwe HP-UX-machine was duur en HP-UX zelf is ook niet goedkoop. Een andere mogelijkheid was porten naar Windows, maar dat zou dan moeten worden gedaan door de Unix-mensen, dus dat lag al wat lastig, en alle beheertools zouden we dan ook moeten veranderen en het uitbesteden van zo’n klus zou ook duur zijn. Een Itanium konden we vanuit SSA Baan niet toepassen, in verband met het ontbreken van een driver voor de onderliggende database. Op dat moment vroeg SSA ons hoe we tegenover Linux stonden. Voor ons was dat niet zo’n probleem. We hadden al jaren Linux. Voor SSA zelf waren we wel een van de eerste installaties op Linux, in ieder geval met een Informix database. Het pakte dus verbluffend goed uit. We zijn al sinds 1 januari 2005 ‘live’ met Baan op Linux. Het draait op een ProLiant DL580, met vier processors en 8 GB aan geheugen. Maar die is redelijk oversized.”
Voordelen
Het draaien van Baan op Linux heeft een behoorlijk aantal voordelen, zo blijkt uit het verhaal van Baselier: “Het beheer is eenvoudiger geworden omdat we een besturingssysteem minder hebben. Nu hoeven we ons alleen nog maar te richten op Linux en Windows. Als we kijken naar de kosten, dan zien we dat het wat aanschaf betreft behoorlijk scheelt. We hebben twee eigenlijk te grote machines gekocht voor nog geen derde van de prijs van een HP-UX. En dat is dan nog alleen maar de hardware. Van het besturingssysteem weet ik het niet precies, maar SUSE kostte achthonderd euro, inclusief drie jaar onderhoud, en voor HP-UX en bijbehorende applicaties ben je inclusief onderhoud wel tienduizenden euro’s kwijt. Dus dat is ook een enorm verschil.” En wat de leverancier betreft? “Vanuit SSA is er geen verschil, ik geloof niet dat we anders worden behandeld. Maar er zijn nog meer voordelen. Voorheen hadden we een gateway nodig om bestanden uit de Baan-omgeving in de kantoor-automatiseringsomgeving te krijgen. Nu draaien we gewoon Samba, een fileserver op de Linux-machine, waardoor gebruikers veel gemakkelijker bij hun bestanden kunnen. Onze omgeving is dus flexibeler geworden, zonder dat dat gelijk geld kost. Flexibeler ook op een ander gebied; onze Windows-servers zijn ook ProLiants, daar passen dezelfde componenten in. Ik hoef bijvoorbeeld nu maar één harde schijf op voorraad te hebben. Gaat er nu een kapot, dan heb ik een reserve, ongeacht voor welke machine. Het scheelt ook in de ontwikkelkosten. Alles wat je zelf nog aan programmatuur wilt schrijven kun je op een desktop doen, waarna het gewoon werkt op de server. Speciale dure ontwikkelomgevingen hoef je dus niet meer te hebben.”
Soortgelijke ervaringen
Miel de Leeuw van Vishay Revere Transducers verkeert in soortgelijke omstandigheden als Baselier, behalve dat hij in een kleinere omgeving zit (60 werkplekken) en pas net de overstap heeft gemaakt met Baan van HP-UX naar Linux. Verder kan hij de ervaringen van Baselier alleen maar bevestigen. “Onze it-infrastructuur bestond uit Windows-servers en een Triton-server. Die laatste was een HP-UX-machine van negenenhalf jaar oud. Hij had altijd goed gewerkt, maar ging per 1 januari uit het onderhoud, dus dat werd riskant en dat was reden genoeg om hem te vervangen. We hebben gekeken waar we naar toe moesten overgaan en Linux was eigenlijk wel een mooie mogelijkheid. Ook omdat we nog een oude versie van Baan hebben, Triton, die ook onder Linux beschikbaar was. We hoefden ook niet van database te veranderen, we werken nog met een Baan-database. Dat kon hetzelfde blijven.” De Leeuw heeft wel hulp ingeroepen; terwijl Baselier de migratie met zijn team helemaal zelf heeft gedaan, heeft de Leeuw het bedrijf Qtris ingeschakeld.
Alternatief
“Alternatief zou een nieuwe HP-UX geweest”, vervolgt de Leeuw, “maar dat is qua kosten toch van een andere orde dan de ProLiant die we nu hebben. Ook het onderhoudscontract is nu veel goedkoper. De snelheid van de nieuwe machine is ook aangenaam. Daarnaast geeft Linux zo veel meer mogelijkheden. We kunnen nu ook mailen. Dat kon op die HP-UX ook, maar met de Linux machine gaat het zoveel gemakkelijker. Printers zijn gemakkelijker te installeren, je kunt Windows-printers installeren, en de communicatie met het Windows-platform is gemakkelijker. Ja, het is voor ons wel een nieuwe ‘smaak’ om te ondersteunen, maar het lijkt op HP-UX en is gemakkelijker, ook door de grafische omgeving.” Ook de Leeuw ziet nog andere voordelen: “Voor sommige functies kun je een duur pakket kopen, maar vaak zijn er voor Linux open source alternatieven die net zo goed werken. Voor het maken van een back-up, bijvoorbeeld.” Voor gebruikers is er geen verschil. “Nee, de gebruiker merkt alleen dat het sneller is”, zegt de Leeuw. “Gisteren hebben we een maandverwerking gedaan; dat duurde op de oude machine 3,5 uur, nu was hij in vijf minuten klaar.”n