De beloningen in de ict schieten weer omhoog, volgens recent beloningsonderzoek. Het feest gaat echter voorbij aan lager opgeleide en minder ervaren ict’ers. Zelfs dik betaalde specialisten hebben gemengde gevoelens over hun riante salarissen.
De lonen stijgen, dat merk ik aan mijn eigen salaris. Over mijn beloning ben ik heel tevreden.” Immanuel Kranendonk is businessmanager van VX Company, waar hij een afdeling met veertig .Net-experts aanstuurt. Niet alleen zijn eigen loonzakje groeit, ook het beloningsbudget voor zijn medewerkers dijt sterk uit. “Aan het begin van het jaar stellen wij dat budget vast, maar tussentijds kan dat worden aangepast. Dat gebeurt ook, want onze medewerkers zijn heel gewild op de arbeidsmarkt. Dus blijf ik voortdurend met mijn mensen in gesprek over de beloning, die ik soms wel twee keer per jaar bijstel.”
Kranendonk heeft dus geen onderzoek nodig om te weten dat het goed toeven is in de ict. Hoe goed blijkt uit een onlangs verschenen beloningsonderzoek van De Breed & Partners over de salarisontwikkeling in de ict. Negen procent meer vast salaris, rapporteerden de onderzoekers nadat ze vorig jaar hadden vergeleken met 2004. Het variabele deel van het loon steeg nog sneller: 11 procent. Daarmee gingen ict’ers er drie tot vier keer meer op vooruit dan de gemiddelde Nederlander. Ook met de secundaire arbeidsvoorwaarden lijkt het snor te zitten in de ict. Ruim de helft van de ondervraagden rijdt in een lease-auto van de zaak, met een gemiddelde cataloguswaarde van ruim 28.600 euro. Ze krijgen er meestal een tankcard bij. Zestig procent van de ict’ers loopt met een mobiele telefoon van de baas op zak, waarmee bijna iedereen ook privé mag bellen.
Geen hoera-stemming
Toch ontbreekt de hoera-stemming in de ict. Voor veel werknemers zijn de goudgerande arbeidsvoorwaarden slechts luchtspiegelingen. De in maart afgesloten ick-cao (informatie, communicatie en kantoortechnologie) biedt slechts een salarisgroei van anderhalf procent. “Genoeg om mensen aan te trekken en vast te houden”, oordeelt woordvoerder Michel van Schie van Werkgeversvereniging ICT. “Anders hadden we deze afspraken niet gemaakt.” Ook bedrijfscao’s van grote ict-bedrijven zijn zuinig. Die van Atos Origin bijvoorbeeld biedt 2 procent extra salaris. Vooral lager opgeleide ict’ers en starters, die veelal routinematig werk doen, komen er karig af. In dit segment staan de arbeidsvoorwaarden permanent onder druk. Bedrijven verhuizen de banen liever naar lagelonenlanden. Daardoor vervielen volgens de ICT-Barometer van Ernst & Young in 2004 vijftienduizend Nederlandse banen.
Bomen in de hemel
De loonexplosie in de ict blijft beperkt tot hoger opgeleiden en de specialisten met ruim tien jaar werkervaring, zo bevestigt het onderzoek van De Breed. “Voor hen groeien nu de bomen tot in de hemel”, zegt Maurice Limmen van de Vakgroep ICT van Dienstenbod CNV. “Maar als je middelbaar of lager opgeleid bent, moet je je afvragen wat je toekomst is in de ict.” Zelfs de toppers in de ict mogen zich niet rijk rekenen, waarschuwt Limmen. Sommige zaken, zoals pensioenen, zijn in de ict matig geregeld.
“Veel ict’ers denken ten onrechte dat ze een pensioenregeling hebben, maar ze krijgen slechts een zak geld voor hun oude dag.” Inderdaad laat het beloningsonderzoek zien dat tien procent van de ict’ers geen pensioenregeling heeft. Het ontgaat ze, want twee op de drie heeft geen snars verstand van pensioenen.
Achter de hoge salarissen gloren de zorgen. De ervaren ict’ers herinneren zich nog hoe de vorige bloeiperiode in de ict afliep: met ontslagen en kelderende lonen. “De loonontwikkeling in de ict heeft jaren stilgestaan, dat willen ict’ers nu inhalen”, zegt CNV’er Limmen. “Dat is begrijpelijk, maar voor de branche is het niet goed. Loonontwikkeling zou geleidelijker moeten gaan, zodat ook in tijden van neergang het salarisniveau op peil kan blijven. Bedrijven beloofden destijds beterschap, maar ze houden zich er niet aan.”
Dus kijkt menige ict’er hoofdschuddend naar de gierende loonontwikkeling. “Zelfs als we meer betalen zie ik nog wel eens sombere gezichten”, verzucht Kranendonk van VX Company. “De geluiden over de salarisontwikkeling wekken verwachtingen, en die worden blijkbaar niet altijd waargemaakt. Ik ben een beetje beducht voor het moment dat de markt moeilijker wordt. Je zou denken dat de ict geleerd heeft van vroeger, maar het is uiteindelijk de markt die de kaders dicteert. Een moeilijk vraagstuk waar ik ook geen antwoord op heb.”