Voor het tellen van het aantal leveranciers van mainframes is zelfs een hand te veel: IBM en Unisys. IBM haalt deze week in Nederland het doek van een light-versie van zijn z9 mainframe-systeem, de zogenaamde z9 Business Class.
Het concern lijkt met dit product tegen de stroom in te roeien. Als het even kan hevelen organisaties applicaties en bijbehorende databases over van de mainframe naar op Intel-hardware gebaseerde systemen met Unix en Linux. Voor deze open systemen zijn meer programmeurs en bijbehorende softwareprogramma’s beschikbaar. Daarnaast is de aanschafprijs een factor honderd lager dan een mainframe. Open systemen staan in de belangstelling. Mainframes niet.
Wie zit er nu op die z9 te wachten? De Business Class-versie van de z9 is een goedkope uitvoering (honderdduizend euro) van de vorig jaar aangekondigde z9, die miljoenen moet kosten. Deze opvolger van de zSeries z990 kan een miljard transacties per dag verwerken en meer dan zesduizend internetsessies per seconde afhandelen. Zo’n supercomputer houdt het reserveringssysteem van een vliegtuigmaatschappij in de lucht, zorgt dat de rekening-courant van een grote bank up-to-date blijft en laat de miljoenen antwoordapparaten van een telecomoperator hun werk doen. Grote systemen die honderden transacties per seconde moeten verwerken zonder kans op falen, draaien op een mainframe en zullen niet zo snel naar een open systeem verhuizen. Wat de kleine telg van de z9 moet krijgen is minder duidelijk. De verwerkingskracht van dit systeem is navenant lager, terwijl de gebruiker wel opgescheept zit met het aan de hardware gekoppelde exotische besturingssysteem, het zogenaamde z/OS. Er is weinig software beschikbaar voor dit platform. Het is niet waarschijnlijk dat daar op korte termijn verandering in komt. Er zijn bijzonder weinig mensen met Cobol-kennis op zoek naar een baan. Alle Cobol-programmeurs zijn druk bezig om de bestaande mainframesystemen te moderniseren. Daarnaast concurreert IBM met de z9 Business Class met andere machines uit zijn portfolio: de zSeries (AS/400) en het Unix-systeem RS6000. Het is tijd voor meer duidelijkheid rond mainframes. Binnenkort leest u hier meer over in Computable.