Met de aankondiging van ‘vPro’ lanceert Intel een ‘merk’ dat synoniem moet worden voor ‘het beste wat je van een zakelijke pc mag verwachten’. Intel liet nog wel in het midden hoe het een en ander technologisch zal worden ingevuld.
Er gebeurde de afgelopen jaren weinig opwindends in de pc-wereld op een ‘alles wat sneller’-ontwikkeling na, luidde de teneur bij Intel. Het beheer van pc-parken bleef een probleem – 13 procent van de problemen vereist nog steeds een ‘deskside’ bezoek, en is daardoor goed voor circa 46 procent van de onderhoudskosten. Ook op het innovatief gebruik van ict was weinig vooruitgang. Maar ‘vandaag staan we aan de vooravond van interessante ontwikkelingen. Er komen nieuwe architecturen, een nieuw besturingssysteem en nieuwe toepassingen als VoIP’, somt Brian Gammage van Gartner op.
Die ontwikkelingen hebben hun impact op de zakelijke pc en daarom lanceert Intel naar analogie van Centrino en Viiv een derde merk, te weten vPro. “Centrino was een richtpunt voor een collectieve innovatie op het vlak van Wi-Fi omdat de ontwikkelaars wisten wat ze konden verwachten in die systemen en wat ze hun klanten konden beloven”, aldus Pat Gelsinger, general manager van de Intel Digital Enterprise Group. Dat leidde dan weer tot een brede doorbraak van Wi-Fi. Op dezelfde wijze beschrijft vPro aan welke verwachtingen een optimale bedrijfs-pc moet beantwoorden.
Vanaf het begin van de ontwikkeling steunt vPro op drie pijlers: een ingebouwde beheerbaarheid, een proactieve beveiliging en een laag energieverbruik gecombineerd met goede prestaties. Zo zal het mogelijk zijn ook uitgeschakelde pc’s of systemen met beschadigde besturingssystemen op afstand aan te pakken. Een proactieve beveiliging houdt in dat niet-geauthoriseerde, potentieel gevaarlijke systeemopdrachten gewoonweg niet worden uitgevoerd. “Het is alsof we een it-manager in het silicium hebben ingesmolten”, stelt Gelsinger.
De aankondiging betrof overigens de vPro-‘brand’ (het ‘merk’) en niet een platform. Wel zijn er aanwijzingen over wat in de eerste generatie systemen – die dit jaar nog moeten verschijnen – kan worden verwacht. Naast dualcore-processoren, te beginnen met de ‘Conroe’-chip, zal het platform ook de Q965-chipset en een nieuwe Gigabit-netwerkinterface bieden, evenals ondersteuning voor Intels technieken Active Manage-ment (AMT) en Virtualization (VT). vPro-conforme systemen zullen ook deelnemen aan het Stable Image Platform Program (SIPP), dat bedrijven de ondersteuning van gestandaardiseerde software images over langere periodes garandeert. Vandaag bevindt Intel zich in de ‘proof of concept’/informatiefase voor zowel klanten als partners. Met partners worden natuurlijk de hardwarebouwers (zoals Dell, HP, Lenovo, Fujitsu Siemens, et cetera) bedoeld, maar ook software- (Adobe, Altiris, CA, …) en serviceleveranciers (EDS en andere).
Verschillende generaties
Sceptici kunnen dit natuurlijk makkelijk afdoen als een marketingoefening, maar dat countert Intel met kracht. “Deze aankondiging slaat op de grootste prestatiestijging in één keer sinds tien jaar en zal van toepassing zijn op meerdere generaties processoren, chipsets etcetera”, stelt William Swope, vice-president & director Enterprise Brand.
Dat bij de aankondiging van vPro de volledige technologische invulling van het bijbehorende platform nog niet werd meegedeeld, ziet hij niet als een probleem. “Wanneer een bedrijf als BMW het heeft over de ‘ultimate driving experience’ dan willen ze zo’n ervaring zowel vandaag als in 2016 of 2026 bieden. Vandaag weten ze natuurlijk nog niet hoe ze dat in 2016 concreet hard zullen maken.”
Overigens slaat het merk vPro uitdrukkelijk op de zakelijke pc en niet op de servers, waar Intel met Xeon en Itanium het houdt bij een ‘branding’ op processorniveau. Dat neemt niet weg dat ‘de pijlers van vPro ook in servers hun plaats hebben, en tevens doorgroeimogelijkheden bieden.’
De vPro-systemen draaien onder Windows, maar in antwoord op een gerichte vraag (inzake Linux) stelt Swope dat hij geen weet heeft van een technologische barrière in vPro ten aanzien van andere besturingssystemen. Of kenmerken van vPro-systemen (zoals de beheerfaciliteiten) ook hun weg zullen vinden naar consumentensystemen? “Vandaag onderkennen zakelijke gebruikers makkelijker de waarde van deze kenmerken dan de consument”, klinkt het, en “Intel heeft al genoeg om handen om alle betrokken partijen over alles te informeren.” Kortom, het is een kwestie van keuzes maken en ‘soms even wachten.’ Over de mogelijke meerprijs van vPro-systemen verwacht Swope dat deze ‘altijd wel binnen een jaar zal zijn terugverdiend door de voordelen die ze bieden.’