Wie het over holografische opslagtechnologie heeft, loopt het risico geassocieerd te worden met science fiction-films. Dat beeld moet bijgesteld worden. Holografische opslag is over een jaar of tien de logische voortzetting van de huidige optische opslagtechnologie.
Professionele optische opslag is sinds 2000 gestandaardiseerd op udo (ultra density optical), de blue laser optische schijftechnologie die zich kenmerkt door lage kosten per opgeslagen informatie en die zich bij uitstek leent voor het archiveren van grote hoeveelheden bedrijfskritische data. De eerste generatie udo-schijven maakt daarbij op een voorzichtige manier gebruik van de mogelijkheden van blauwe laser-technologie en biedt een opslagcapaciteit van 30 GB.
De tweede generatie udo, waarvan de eerste producten volgend jaar verschijnen, maakt behalve van een nieuwe blauwe laserfrequentie bovendien gebruik van een speciale mathematische uitleestechniek (prml), waardoor de informatiedichtheid op een schijf kan verdubbelen. Schijfcapaciteiten van 60 GB zijn daardoor standaard mogelijk.
Om een volgende verdubbeling van de opslagcapaciteit te kunnen realiseren zullen de derde en vierde generatie udo vanaf 2009 gebruikmaken van dual layer media: op elke zijde van een disk zullen zich dan twee opslaglagen onder elkaar bevinden. De uitleestechnologie wordt verfijnd en aangevuld met andere technologieën, waardoor over een jaar of zes een udo-capaciteit van zo’n 240 GB mogelijk is.
De udo-technologie zit waarschijnlijk op basis van wat we nu weten halverwege het volgende decennium letterlijk aan de fysieke grenzen van de materie. In technologisch opzicht gaan de optische opslagontwikkelingen gewoon door en de verwachting is dat na de vierde generatie udo 4 de optische opslag zich losmaakt uit het ‘platte vlak’. Eén van de ontwikkelingen die dan hoge ogen gooit, is holografische opslag. Met science fiction heeft dit allemaal niets te maken: in Amerika en Japan zijn er al bedrijven die zich specialiseren op deze technologie. Holografische opslagtechniek maakt gebruik van twee laserstralen die informatie wegschrijven in de vorm van een schaakbordpatroon. Het schaakbordpatroon dat holografische informatie bevat, wordt weer uitgelezen met een bepaalde referentiestraal. Zo worden opslagcapaciteiten mogelijk vanaf 300 GB.
Voor bedrijven is dit allemaal nog verre toekomstmuziek, die kunnen in principe dankzij de bestaande technologische evolutie in udo nog decennia vooruit met hun gegevensarchivering.
Dirk Jan Vermeulen
director of Sales Western Europe Plasmon Data