Had IBM met de introductie van de pc, deze maand precies vijfentwintig jaar geleden, kunnen vermoeden dat er een complete industrie zou ontstaan uit de behoefte aan randapparatuur? Vast niet. Had men destijds de beschikking gehad over een glazen bol, dan hadden ze hun ogen niet geloofd: anno 2006 vertegenwoordigen ‘ peripherals’ handzame offsprings die hun oermoeder inmiddels vele malen overtreffen wat betreft rekenkracht, toepasbaarheid en draagbaarheid.
Waar het toetsenbord en de muis traditioneel überhaupt interactie mogelijk maakten tussen pc of notebook en de gebruiker, worden peripherals steeds volwaardiger vervangers. MP3-spelers, mobieltjes, foto- en videocamera’s, scanners, printers, faxen, pda’s, remotes, webcams, VoIP-kastjes en -telefoons; alles functioneert tegenwoordig zelfs prima wanneer de pc even uitblijft, en vaker als een soort digitaal Zwitsers zakmes. Het modewoord is hier convergentie.
Is de pc of notebook vandaag de dag nog de centrale hub waar randapparatuur zich aan laaft, dat verandert. Microsoft spant zich met Windows Media Center Edition in om de pc naar de huiskamer te krijgen. Intel geeft met gelijkwaardige platforminitiatieven gestalte aan zijn visie dat 2006 het jaar is waarin deze leefruimte meer interactief wordt. Dit is allemaal maar een tussenstap. De pc zal verdwijnen.
Gebruikers willen namelijk mobiel zijn, ‘on the go’ over opslag beschikken en hun data liefst draadloos kunnen benaderen op en uitwisselen tussen meerdere apparaten. Kortom: we willen dat technologie ons in staat stelt, overal en altijd te doen wat we willen. In dat beeld past geen zware bak met draden in de woonkamer. In dat beeld passen wél gebruikers die gewend zijn aan embedded besturingssystemen in randapparatuur en handhelds, welke via multiplay breedband- en opslagabonnementvormen kunnen inloggen op een alom aanwezig (inter)netwerk.
Randapparatuur verwordt zo tot anytime-anywhere taakvervangers die onderling draadloos met elkaar communiceren. Natuurlijk blijft er altijd vraag naar accessoires die bijvoorbeeld draadloze communicatie mogelijk helpen maken, beeldsignalen kunnen omzetten of – heel basaal – apparaten beschermen tegen omgevingsfactoren of van opgeladen batterijen voorzien. Dat is gunstig voor de peripheral-industrie, wanneer de pc of notebook ooit niet langer de kurk zal zijn, waar deze op dit moment op drijft.
Andere gunstige effecten zijn dat door deze trends fabrikanten gedwongen worden hun producten te fundamenteel te vernieuwen en dat de concurrentie zal toenemen. Creative omarmt plotsklaps Zen-concurrent iPod, de Zune doet deze herfst zijn intrede als verlengstuk van Windows’ Media Player, en stapt Nokia nu wel in de iTunes of gaat ze juist vol in de aanval met een eigen muziekdienst?
Wie had gedacht dat de nu kolossale en grauwe kantoorbak van begin jaren tachtig die aan het begin stond van zoveel, langzaam van het consumenten-it-toneel lijkt te verdwijnen en wordt vervangen door een veelheid aan apparaten en (online) platforms? Fascinerend.
Arjan Schreuder
Manager Marketing & Communications Sweex