Op vrijdag 23 juni maakte Microsoft via een weblog bekend dat het WinFS definitief laat vallen als bestandssysteem voor Windows Vista. De vraag is of zonder WinFS Windows Vista nog wel interessant genoeg is voor bedrijfsgebruikers om meteen een upgrade te organiseren.
Michael Silver, vice president Gartner Research, zegt dat WinFS eventueel later nog kan opduiken in een toekomstige versie van Windows. “Maar een slechte zaak kan ik dit niet vinden. De visie van een bestandssysteem dat zowel gestructureerde als ongestructureerde informatie uniform zou beheren, is een voortdurende rem geweest op de ontwikkelingen van Windows versies”, aldus Silver. “In 2003 werd het over-hypet als een steunpilaar van Longhorn, maar vandaag is Microsoft gelukkig tot de conclusie gekomen dat een goede zoekmotor niet op een databasemodel moet steunen.”
Een wat genuanceerder mening vinden we bij Forrester Research’s Mike Gilpin, vice president en Research Director Software Infrastructure. “Het is een goede beslissing voor Microsoft, maar een minder goede beslissing voor de gebruiker. En het vermindert de toegevoegde waarde van Vista in aanzienlijke mate.”
Nogal wat grote ondernemingen zagen al een mogelijkheid om systemen die zowel van gestructureerde als ongestructureerde informatie gebruik maken, veel goedkoper te kunnen draaien, volgens Gilpin.
De analist geeft het voorbeeld van een call center waar zowel de adresgegevens van de beller als zijn dossier voor de neus van de operator op het scherm moeten staan. “Zulke systemen kosten handenvol geld omdat je beide informatietypes in een geïntegreerd scherm snel moet kunnen aanleveren”, aldus Gilpin. “Met WinFS in Vista zou dit veel goedkoper geworden zijn.”
Spijtig maar niet onoverkomelijk
Op de vraag of Vista dan al zijn aantrekkingskracht verliest, antwoordt Gilpin: “Nee, want er zitten nog altijd hele goede nieuwe dingen in – het nieuwe systeem voor images om maar wat te noemen – maar veel bedrijven zullen het upgraden naar Vista nu wel als ‘just another upgrade’ beschouwen.”
Ook Butler Groups Richard Edwards, senior research analyst, vindt het spijtig dat WinFS niet in Vista komt. “Maar heel erg zal het voor bedrijfsgebruikers niet zijn”, zegt hij. “Het zou een manier hebben aangereikt om de desktop in componenten op te delen, een beetje als web services.” Edwards stelt echter ook dat veel bedrijven er alles aan doen om informatie niet langer weg te schrijven naar de lokale harde schijf, maar naar online ‘content repositories’.
“Het zou ook Microsofts greep op de desktop hebben verzwakt”, voegt hij er aan toe. “Door de metadata in XML op te slaan, zouden derde partijen een groot gedeelte van de desktop kunnen voorzien van nieuwe functionaliteit waar Microsoft geen enkele zeggenschap over heeft. Naar mijn mening is dat wellicht de hoofdreden dat het feest niet doorgaat.”
Edwards wijst er ook nog op dat Ozzie, die in de Amerikaanse pers nu de gebeten hond is, in een blog lang geleden al zijn steun toezegde aan WinFS, en dat het niet meegeven van de technologie in Vista dus niks te maken heeft met Gates’ zelfverklaarde ‘pensioen’.