Politieke spelletjes, gebruikers die het nieuwe systeem niet accepteren, maar vooral onzorgvuldig projectmanagement blijven zorgen voor een onnodig hoog mislukkingcijfer voor ict-projecten.
Zo’n 70 procent van alle ict-projecten mislukt, althans voor wie ook tijd- en budgetoverschrijdingen meerekent. In vijftien procent zijn de gevolgen van een ict-project zo dramatisch dat het bedrijf haar deuren moet sluiten of het op het nippertje overleeft. Ondernemingen zijn zich onvoldoende bewust van de bedrijfsrisico’s van it. Maar liefst 40 procent van de bedrijven in Europa geeft toe deze risico’s onvoldoende te erkennen. Wereldwijd is dit dertig procent. Dit blijkt uit onderzoek door Mercury, dat van februari tot mei dit jaar 1.077 it-managers ondervroeg over de oorzaken van het mislukken van it-projecten.
Cumulatief
Bedrijven blijken te weinig oog te hebben voor het gevaar dat kleine systeemfouten cumulatief kunnen werken en zo uiteindelijk de oorzaak kunnen zijn van negatieve bedrijfsresultaten. Tim Wolf onderschrijft dit. Hij nam voor zijn afstudeerscriptie tien bedrijven onder de loep die door een grootschalig ict-project bijna of geheel failliet gingen. Dat overkomt vijftien procent van de organisaties die een ict-project uitvoeren, aldus Wolf. “Bedrijfsprocessen moeten worden aangepast aan it. Vaak ziet men dit andersom en maakt it ondergeschikt aan bedrijfsprocessen. Dat is een denkfout.”
Combinatie
Falend projectmanagement is oorzaak nummer één voor mislukte it-projecten, maar Mercury signaleert andere grote struikelpunten. Het onvoldoende vastleggen van de vereisten van de nieuwe applicaties is een belangrijke oorzaak, evenals slordig testen en tekortschietend verandermanagement waardoor de gebruikers het nieuwe systeem niet accepteren.
Ook dit komt overeen met Wolfs bevindingen. Atag is een van de bedrijven die hij onderzocht en vanwege faillissement werden overgenomen. Wolf: “Bij Atag speelde een samenloop van omstandigheden.” De top was onvoldoende betrokken. De implementatiepartij was te veel gericht op verkoop van maatwerk. De consultants waren niet altijd even ervaren. Uiteindelijk heeft het bedrijf dat Atag heeft overgenomen het hele ict-project teruggedraaid. “Je kunt je afvragen waarom de implementatie nodig was. Politieke machtspelletjes, naar mijn idee.”
Ezel
Het viel Wolf op dat veel bedrijven en projectmanagers niet bekend waren met kennis die al twintig jaar oud is. “Je zou zeggen dat een ezel zich niet twee keer aan dezelfde steen stoot. Dat is bij projectmanagement regelmatig wél het geval, al is bij grootschalige ict-projecten sprake van een zo grote complexiteit dat niet alles is te voorkomen.”
Wim Harrewijn van Bisnez Management, een bureau voor ict-management, herkent de oorzaken. Harrewijn vindt dat externe projectmanagers de inhoudelijke verantwoordelijkheid bovenaan moeten stellen, al mogen opdrachtgevers zich ook wel wat kritischer opstellen. “Het wordt heel normaal gevonden dat ict-projecten mislukken. Het is schandalig hoeveel geld er verspild wordt. Ik wil liever niet als een Don Quichote tegen molens vechten, maar het is wel een strijd die gestreden moet worden, want de hele sector heeft te lijden onder deze attitude.”