Dat bedrijfsspionage in snel tempo aan het digitaliseren is, is bekend. De tijd van spionnen met microfilmcamera’s is voorbij en wordt gevolgd door een periode waarin criminelen met speciaal voor dat doel geschreven software informatie afhandig maken. Deze trend volgt een stijgende lijn en daarmee zal de vraag naar digitaal rechercheurs toenemen.
Op dit moment zijn er eigenlijk nog geen volwaardige opleidingen voor digitale recherche. Bedrijven als Fox-IT, Hoffmann Recherche of het in oprichting zijnde Nederlandse NHTCC halen vaak voormalige opsporingsambtenaren binnen en trainen die in digitale technieken. Volgens Joep Aerts, opleidingscoördinator Netwerk Infrastructuur Design (NID) van Hogeschool Zuyd in Heerlen zijn het op dit moment vooral de ROC’s die in de markt voor digitaal rechercheurs duiken. “Over enige tijd komt er een aantal ROC-studenten op de markt die op mbo-niveau ‘iets’ hebben gehad van digitale recherche. Als je echter gaat kijken naar de functie van zo’n rechercheur, bestaat die voor zo’n vijftien procent uit competenties op academisch niveau en zestig procent uit hbo-niveau. Slechts een kwart bestaat uit repeterende werkzaamheden op mbo-niveau. Daar zit dus een hiaat.”
Benodigde competenties
Hogeschool Zuyd heeft als een soort haalbaarheidsonderzoek aan Fox IT gevraagd of zij de competenties die nu gelden voor de opleiding NID aan laten sluiten bij de behoeften van de markt. “We hebben ze laten kijken naar ons curriculum. Daarbij blijkt dat we veel van de benodigde competenties al in huis hebben. Het verschil zit ‘m op dit moment vooral op juridisch vlak en de vorm van schriftelijk en mondeling rapporteren. Als digitaal rechercheur moet je neutraal zijn, geen mening uiten en meer van dat soort zaken. Daar zit nog een verschil met de mensen die we nu vanuit NID afleveren. In juni kunnen we waarschijnlijk bekendmaken dat we dat verschil zullen overbruggen met een nieuwe afstudeerrichting”, aldus Aerts, die hierover afsluitend sprak tijdens het seminar ‘Hoe veilig zijn IT-netwerken van het IngenieursNetwerk van de Hogeschool Zuyd’.
Onlangs maakte de Universiteit Maastricht al bekend volgend jaar met de masteropleiding Forensica, Criminologie en Rechtspleging te beginnen, waar computercriminaliteit een belangrijke plaats zal innemen.
Ik heb een vraag. Wat houdt eigenlijk “Digitale recherche” in en wat zijn de functies daarvan?
Als particulier digitaal onderzoeker spoor je computerfraude op en bescherm je systemen
tegen virussen en hackers. Door de toename van digitale criminaliteit is er vanuit het bedrijfsleven
een grote behoefte aan ICT-ers met deze specifieke kennis van geautomatiseerde systemen. Je kunt aan de slag bij Internet Service Providers (ISP), Telecom Operators, banken en verzekeraars, maar ook bij particuliere recherchebureaus, de IT-Dienstverlening en consultancybedrijven. Als digitaal onderzoeker werk je niet bij de politie, maar neem je de
politie wel werk uit handen