Terwijl steeds meer online applicaties opduiken en asp lijkt te herleven, houdt desktopmarktleider Microsoft het bij aanvullende online functionaliteit voor zijn programma’s. Is software op de desktop dood?
Al vaak is geprobeerd de afhankelijkheid van de desktop te verminderen, door ‘netwerk computers’, lichte clients, sbc (server-based computing) en asp (application service provider). Terminal-mainframe is de oervader. Nu zijn online applicaties aan de beurt, al dan niet met AJAX.
De argumenten voor het draaien van applicaties op of vanaf servers zijn valide: zowel beheer als beveiliging worden er beter van. Daarnaast is het mogelijk, of makkelijker, om te factureren naar gebruik. Algemeen directeur EMEA Rashied Akrum van Softricity, leverancier van virtuele applicaties, meent echter dat software op de desktop niet dood is, zelfs niet stervende. “Het zal altijd in een bepaalde vorm blijven. Ik denk dat Windows er over zeven jaar nog is, naast online applicaties op aanvraag.”
De grens
“Tien jaar geleden probeerde Sun Microsystems-ceo McNealy het al met de nc, de ‘network computer’. Dat was wel een goed idee, maar heeft het niet gehaald”, aldus Akrum. “Nu proberen we, de it-industrie, het weer.” Hij vindt ook asp nog steeds een uitstekend idee, maar stelt dat het schort aan de praktische uitvoering. “Je hebt toch een clientmachine nodig. Daar komt dan weer configuratie en beveiliging bij kijken.”
Hij voorziet dan ook niet de totale doorbraak die vele voorstanders voorspellen. “Het merendeel van de software is nu eenmaal op Windows georiënteerd. Wij proberen dat naadloos aan te sluiten op online functionaliteit. Ik denk dat het uiteindelijk een combinatie wordt.” De geboden functie bepaalt volgens hem de grens. “Grafische software, zoals cad (computer aided design), zul je niet gauw online zien, maar crm (customer relation management), zoals Salesforce.com, wel.”
Dichttimmeren
“Het gaat tenslotte om de eindgebruiker. Die heeft een applicatie nodig. Nee, die heeft functionaliteit nodig. Het maakt hem niet uit hoe dat gebeurt.” Akrum erkent dat daar uiteenlopende belangen van de eindgebruiker en de beheerder liggen. “Tot op heden lag de nadruk bij beheer vooral op het datacentrum. Nu komt dat meer naar de desktop-omgeving.”
Hij ziet parallellen met de begintijd van de personal computer, die door wildgroei het bedrijfsleven is binnengekomen. Het dichttimmeren van een pc is volgens hem geen volledig antwoord. “Dat is data-‘lockdown’ en niet applicatie-‘lockdown’. Je moet weten wat er in je organisatie draait, voor ‘compliance’ en licentiebudgetten.”