Een van de stuwende krachten achter het succes van de smart phone is e-mail. Mobiliteit in optima forma. Voorlopig lijkt de BlackBerry als winnaar uit de bus te komen.
De wereld van mobiele e-mail is eenvoudig opgedeeld. Er is keuze uit wireless (WiFi) en ‘gewone’ mobiele e-mail (GSM, GPRS, UMTS, HSDPA). Draadloos via WiFi neemt momenteel een enorme vlucht. Een bedrijf als Visto ontwikkelt speciaal voor wireless het Mobile e-mailsysteem. Ook Intellisync en Good Technology zijn bekende namen in de wireless e-mailwereld. Onder meer Vodafone (push-emailtechnologie), KPN (voor i-Mode browsing en meer) en Cingular Wireless (recent overgenomen door AT&T) maken als provider gebruik van Visto’s Mobile. Als platform kan worden gekozen uit Mobile Windows, Symbian, Palm, Research in Motions (RIM) BlackBerry en in toenemende mate Linux. De e-mailsoftware zelf is meestal gekoppeld aan producten die de applicatiebouwers ontwikkelen zoals Microsofts Exchange, Novells Groupwise of Lotus Notes Domino. Verder moet je minimaal beschikken over een GPRS-verbinding van een van de landelijk opererende mobiele operators zoals Vodafone en KPN. Mobiele e-mail via UMTS wordt vooral gezien als verlenging van bedrijfsspecifieke applicaties, terwijl wireless de inzet van platte e-mailafhandeling afdekt.
Wisselend
De belangstelling voor Mobile Messaging Services is wisselend. Onderzoeker Forrester Research heeft het gebruik van mobiel e-mail in Nederland bekeken. Wat blijkt? Van alle Nederlandse mobiele gebruikers stuurt 5,3 procent minder dan eens per week een e-mailbericht via de mobiel. Slecht 0,9 procent stuurt enkele malen per week mobiele e-mail. Voor de komende vier jaar wordt wat de totale bulk voor mobiel berichtenverkeer (inclusief SMS) betreft een stijging van 92 procent verwacht. Forrester voorspelt dat dit jaar de markt van wireless e-mailoplossingen gedomineerd zal worden door BlackBerry en Microsoft.
De Nederlandse vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) is van mening dat het gebruik van mobiele e-mail beperkt blijft tot aantoonbare noodzaak of belang voor bepaalde functies. Voor bedrijfsapplicaties lijkt mobiele e-mail een nuttige toevoeging te zijn, waarbij geldt dat het gebruik per definitie functiegebonden is. De hoofdrol is nog weggelegd voor de BlackBerry. Windows, Symbian en het opkomende Linux doen zeker mee.
Directeur John van de Meulen van Stichting Telefonie en Internetgebruikers Nederland (sTN): “Het is nog te vroeg om een echte winnaar aan te wijzen. Vooral BlackBerry, Microsoft en Symbian dingen naar de kroon. Kijk je naar het e-mailplatform, dan is de verwachting dat vooral Microsofts Exchange en Novells Groupwise gebruikt worden”. Verder denkt sTN dat mobiele e-mail steeds meer geïntegreerd wordt met andere communicatiediensten. Vooral gebruiksvriendelijke interfaces is daarbij de wens van de eindgebruiker. Vodafone ziet het mobiel toegankelijk maken van e-mail als een belangrijk aspect binnen haar dienstverlening. In oktober 2005 introduceerde Vodafone de dienst Push E-mail. Yvonne Koks van Vodafone: “Doordat Vodafone verschillende standaarden in haar netwerk biedt, van GSM tot UMTS en later dit jaar ook HSDPA, is een breed dienstenportfolio mogelijk.”
Ondergeschikt belang“Voor diensten zoals Push E-mail speelt het type toestel een ondergeschikt belang. Daarnaast is de datakaart voor laptops en notebooks een belangrijk onderdeel in ons portfolio. Hiermee kunnen klanten mobiel het internet of hun bedr
Het bestaansrecht van mobiel e-mail lijkt eindig omdat directorystructuren in elkaar schuiven. Een begin van een dergelijke beweging is ENUM (telefoon – en ip-nummers worden synoniem van elkaar). Er is hierdoor geen aparte naamgevingstructuur meer nodig voor e-mailtoepassingen. De BTG hoopt dat aanbieders van mobiele e-maildiensten zullen migreren naar een universele oplossing, omdat diversiteit in portfolio’s geen toekomst heeft (bijvoorbeeld door verschil in datakaarten). Het toenemende gebruik van wireless zal mobiele e-mail als service (apart of geïntegreerd) flink doen stijgen.n
Rechtszaken
De wereld van mobiele apparatuur lijkt zich vooral bezig te houden met rechtszaken. Zo is het Canadese RIM verwikkeld in een aantal zaken met onder andere het Amerikaanse bedrijf NTP, dat handelt in patenten. Een aantal van deze rechtszaken, waaronder een van de patentzaken tussen RIM en NTP, pakken niet altijd positief uit voor RIM. NTP is namelijk in een aantal van deze zaken in het gelijk gesteld (einde 2002). Een van de uitkomsten daarvan is dat RIM de productie van de BlackBerry moest stilleggen. Inmiddels heeft de Amerikaanse federale overheid aangegeven dat dit toch wel erg ver gaat, ook al om dat veel overheids- en nooddiensten volop gebruik maken van de BlackBerry in hun primaire bedrijfsprocessen. RIM heeft de productie niet hoeven stilleggen, en wist met een schikking van 612,5 miljoen dollar een einde aan dit verhaal te maken. Saillant detail is dat het octrooibureau US Patent & Trademark Office een aantal van deze patenten niet erkent.
Sinds begin mei dit jaar is RIM opnieuw in een rechtszaak verwikkeld. Dit keer tegen Visto, de fabrikant van verschillende mobiele e-mailoplossingen. Ook nu is het twistpunt een aantal patenten waarvan Visto vindt dat RIM deze heeft geschonden. Visto is zeker van haar zaak, ook al omdat een vergelijkbaar proces tegen Seven Networks succesvol werd afgerond. Een rechtbank in Texas bepaalde dat Seven Networks een aantal mobiele-e-mailpatenten heeft geschonden, en bepaalde dat Visto hierdoor een schadepost op heeft gelopen van 3,6 miljoen dollar. Visto heeft tevens zaken lopen tegen Good Technology en Microsoft, dat wordt beschuldig met Windows Mobile 5.0 een inbreuk te plegen op verschillende patenten van Visto. Last but not least is Visto op haar beurt door Seven Networks aangeklaagd. Uitspraak juni 2007.