Het gaat goed met AMD. Terwijl dat bedrijf marktaandeel wint, moet Intel reorganiseren en duizenden banen schrappen. AMD pakt de marktleider dan ook precies op die plekken waar het altijd al zwak was: dissipatie en multiprocessorconfiguraties.
AMD wint vooral in de servermarkt. Volgens eigen zeggen is het marktaandeel in een jaar tijd gestegen van 16 tot 22 procent in het eerste kwartaal. “We streven naar dertig procent in 2008,” zegt Margaret Lewis, de Director Commercial ISV Marketing. De nadruk voor de volgende generatie processoren ligt volgens haar op virtualisatie, stroomverbruik en multiprocessorsystemen. Beide fabrikanten hebben dit jaar een vergelijkbare virtualisatietechnologie in hun processoren doorgevoerd. Die moet de overhead van hypervisors als VMware en Xen verder omlaag brengen. Hoewel de servermarkt volgens IDC de komende jaren zal afvlakken, ziet Lewis de virtualisatie van systemen niet ten koste gaan van de verkopen. “Bedrijven gaan niet minder servers kopen. Ze gaan hun resources beter verdelen.”
Voor wat betreft de multiprocessorsystemen zit Intel vast aan een SMP-architectuur waarvan ze de cache-coherency nooit lekker aan de praat hebben kunnen krijgen. AMD heeft dat met zijn HyperTransport-bus al jaren veel beter voor elkaar. Daarbij heeft elke processor zijn eigen lokale geheugen. Het geheugen van andere processoren kan worden benaderd via de HyperTransport-interconnect. Een dergelijke configuratie sluit ook beter aan bij de manier waarop parallelle software wordt geschreven. Bovendien verbruikt de centrale memory hub van Intel volgens Lewis nog eens 22 Watt extra vermogen.
Platforms
De nieuwe productiestraat in Dresden, fab 36, speelt een cruciale rol bij de verwezenlijking van de ambities van AMD. Nu wordt daar nog getest. Straks zullen daar waarschijnlijk ook de quadcore processoren in 65 nm technologie worden gebakken. Daarnaast heeft AMD onlangs een tweejarige optie genomen op het bouwen van een fabriek in New York. Voor Lewis is echter niet het aantal verschillende processoren, maar het aantal platforms belangrijk. “Intel heeft straks twaalf verschillende systemen. Die moeten allemaal door de hardwarefabrikanten gecertificeerd worden. Mensen kopen hun computer echter niet voor de processor, maar voor het oplossen van problemen. En die oplossing zit in de software. Met de lancering van onze nieuwe processoren zullen we dit najaar daarom ook veel nieuwe platforms introduceren.”
Tenslotte verwacht Lewis veel van de overeenkomst die dit voorjaar met Dell werd afgesloten. Dat bedrijf, dat alleen Intel verkocht, gaat in eerste instantie ook vier AMD-processoren voeren. Lewis denkt echter dat dit er al gauw meer zullen worden. “Onze ervaring is dat wanneer een hardwareleverancier eenmaal met AMD aan de slag gaat, dat snel wordt uitgebreid. Dell heeft veel vraag van klanten naar Opteron-systemen. Wij verwachten dat die vraag alleen maar zal groeien. Wacht maar af.”