Peer-to-peer is vooral bekend als een manier om (illegale) kopieën van software, films en muziek te downloaden. Daarnaast gebruikt de VoIP-applicatie Skype het. Er is ook een zakelijke toekomst.
De komende drie jaar gebruiken steeds meer bedrijven p2p-technologie (peer-to-peer) voor het verspreiden van grote hoeveelheden data binnen de eigen organisatie. Die technologie vervangt het oude systeem waarbij data op een centrale plaats staat en alleen daar is te halen.
Dat voorspelt OTR Group in het rapport What ICT technologies are likely to have an impact during the next three years?.
In 2005 begon het Europese onderzoek- en adviesbureau met het onderzoek in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Het bureau denkt dat de p2p-techniek, die al jaren door consumenten wordt gebruikt, langzamerhand ook doordringt in de zakelijke omgeving. Voorheen zagen bedrijven vaak het slechte van p2p: werknemers die tussen negen en vijf illegale films downloaden en zo het netwerkverkeer belasten.
Volgens OTR-consultant David Rance ontdekken bedrijven nu pas de mogelijkheden van p2p. "De enorme hoeveelheid bedrijfsdata en de wens om steeds meer informatie te krijgen, zijn de belangrijkste redenen voor de interesse. Het is de aangewezen techniek voor wie een flinke hoeveelheid software naar duizenden machines moet verspreiden. Doe je het op de oude manier, dan wordt je als bedrijf overvallen door alle aanvragen en heb je kans dat je servers bezwijken onder de druk." Daarnaast is er een snelheidsvoordeel. De werknemers krijgen de gewenste data sneller binnen dankzij de manier waarop p2p werkt; elke downloader is ook een uploader.
De zakelijke inzet van p2p krijgt ook een oppepper doordat bekende it-leveranciers er software voor ontwikkelen. Op dit moment zijn er volgens Rance nog niet genoeg p2p-oplossingen die voldoen aan de eisen van de zakelijke klant. "Die wil continue ondersteuning en de mogelijkheid om sla's (service lever agreement) af te sluiten." Rance is ervan overtuigd dat die applicaties er snel komen. Als voorbeeld noemt hij Microsofts Bittorrent-alternatief Avalanche. Deze techniek heeft het laboratorium nog niet verlaten.
Een voorbeeld van een zakelijke applicatie die al p2p-technologie gebruikt is Groove Virtual Office. Die software is gericht op samenwerken en deelt Office-bestanden tussen gebruikers. Dankzij de p2p-techniek heeft iedereen altijd de nieuwste versie. Wijzigingen in een document worden automatisch verwerkt bij iedereen die het document heeft. Deze fraaie mogelijkheden trokken de aandacht van Microsoft, die het geheel in 2005 overnam. Inmiddels is er een nieuwe naam en een bèta: Office Groove 2007.
Aan het inzetten van p2p-techniek zijn risico's verbonden. Voor beheerders is het lastig om controle te houden over de verspreiding van de data. Versiebeheer is moeilijk, want hoe weet de systeembeheerder wie de nieuwste versie heeft gedownload? Rance weet dat dit nog problemen zijn, maar heeft vertrouwen dat het technisch op te lossen is.
Over beveiliging maakt hij zich niet druk. "De p2p-techniek is niet minder veilig dan zijn voorgangers, zoals ftp. Er zijn technieken om p2p veiliger te maken, bijvoorbeeld tokens om de identiteit van de ontvanger vast te stellen."