Het belang van netwerken valt niet te ontkennen. Toch schort er nogal wat aan. Gartner hekelt huidig ontwerp en ziet voorlopig geen verbetering. Tijdens het recente symposium IT/xpo stelde onderzoeksbureau Gartner dat bedrijfsnetwerken te duur zijn en onder de maat presteren. Dit euvel blijft voorlopig voortbestaan.
Rode draad is dat de meeste organisaties netwerken blijven invoeren die zijn gebaseerd op ouderwetse netwerkontwerpen. Volgens Gartner-onderzoekers is het gebrek aan focus voor gebruikerseisen en -wensen het grootste probleem. Tot 2008 zal dit leiden tot het over de balk gooien van meer dan 8,5 miljard euro als het gaat om de aanschaf van Gigabit Ethernet netwerken.
Analist Mark Fabbi: ”De meerderheid van de netwerkontwerpers blijft vasthouden aan traditionele en ouderwetse ontwerppraktijken met vooral oog voor het opwaarderen van huidige netwerken tot iets dat groter en vooral sneller is."
"De netwerken op de hoofdkantoren (core networking) krijgen alle aandacht. Hierdoor ontstaan netwerkresources die niet in verhouding staan tot het aantal medewerkers dat er gebruik van moet maken. Teveel bandbreedte dus. De keerzijde is dat de bedrijfsonderdelen op locatie achterblijven, terwijl juist die groep gebruikers stijgt. Bedrijven zijn in toenemende mate afhankelijk van kleine netwerken op afstand en mobiele medewerkers die onderweg bedrijfsapplicaties nodig hebben.“
De stelling van Gartner behoeft enige nuancering als het gaat om de Nederlandse situatie. Dit komt doordat er andere functies een rol spelen in ons land, er meer wordt gekeken naar de uiteindelijke rol van it (en dus netwerken) in de doelstelling van het bedrijf en er projectmatig wordt gewerkt.
Volgens manager Bertus Doppenberg bij Avensus, die twintig jaar ervaring in de netwerkwereld heeft, loopt het zo’n vaart niet, maar zijn er wel een aantal aandachtspunten. “Gartner beperkt zich tot een uitspraak over het nut van Gigabit. Op dat vlak hebben ze waarschijnlijk gelijk. Ik zie deze ontwikkeling overigens veel minder in Nederland. Hier zijn netwerkmanagers niet apart aangesteld. Het netwerk is een verantwoordelijkheid van de it-manager met zijn netwerkbeheerder(s)."
Ondanks die integratie tussen netwerk en it meent hij dat it voor veel organisaties nog een te technische oplossing is. "Maar er zijn ook veel goede voorbeelden", aldus Doppenberg. "Ik zie dat organisaties die vanaf het begin de doelstellingen scherp hebben wel succesvol zijn. Deze bedrijven denken dus eerst na voordat er een project wordt opgestart. Dat zorgt voor een integrale oplossing waarbij de techniek een middel wordt. Hierdoor zal deze organisatie zich dan ook niet laten verleiden tot het wijzigen van de doelstellingen tijdens een project."
"Het werken met leveranciers die gewend zijn projectmatig te werken volgens bewezen methodieken is hierbij een absoluut voordeel. Wat de toekomst betreft lijken organisaties (zowel eindgebruikers als leveranciers) zich bewuster te zijn geworden van de bijdrage die it moet leveren aan bedrijfsprocessen.”