De Europese Commissie geeft Microsoft een dagelijkste boete, met terugwerkende kracht naar december 2005, voor het niet gehoorzamen aan de opgelegde strafmaatregelen. De boete is iets lager dan verwacht; 1,5 miljoen euro per dag, wat in totaal uitkomt op 280,5 miljoen euro.
Microsoft protesteert nog altijd: het stelt wel degelijk te gehoorzamen, maar dat dit tijd kost én dat de EC niet bepaald duidelijk is geweest in de instructies. De Amerikaanse softwareproducent moest duidelijke en bruikbare documentatie ter beschikking stellen aan andere ict-bedrijven zodat die met hun producten beter kunnen aansluiten op de api's (application programming interfaces) en protocollen van het marktdominante Windows.
Deze straf is eind 2004 al opgelegd. De Commissie heeft in december 2005 geconcludeerd dat Microsoft niet gehoorzaamde en legde daarom een boete op. Die is vervolgens aangevochten, maar nu dus toch opgelegd. Deze boete komt bovenop die van 497 miljoen, begin 2004 opgelegd door de EC voor monopoliemisbruik.
En waar gaat dat geld naar toe?
Ik vindt dit eigenlijk nogal verbazingwekkend; ga maar eens naar de MSDN-website van Microsoft.
Volgens mij doet Microsoft er juist heel veel aan om uitleg te geven over hun besturing en applicatieomgeving.
Denk eens aan al die Visual Studio-gebruikers: zouden die een pakket aanschaffen en dan niet weten waar ze hun resources moeten vandaan halen en dat Microsoft hen tegenwerkt (absoluut niet, microost legt programmeurs in de watten).
Dus waar deze klacht op slaat is me een raadsel, en ik denk dat het de it-sector uiteindelijk niet ten goede komt als dergelijke claims de technologische ontwikkelingen zullen tegengaan. Immers, komt er dan na MS een claim op Oracle, Unix of Novell? Een slechte ontwikkeling: de producten worden daar niet beter van.
Zonder inhoudelijk te weten aan welke specifieke eisen Microsoft in deze zou moeten voldoen bij de EC, kun je als niet-ingewijde geen enkele reactie geven die ook maar enige toegevoegde waarde biedt op het getoonde artikel. Het artikel biedt namelijk geen enkele houvast waarmee een vergelijk te maken is, om vervolgens te stellen dat Microsoft dit wel doet.
Verder is de IT sector evenmin gebaat bij één grote speler die zoals de EC dit stelt. Dit zie je tenslotte al terug aan de in mijn beleving veel te hoge bedragen die moet worden betaald voor diverse Microsoft licenties, zoals alleen al het gebruik van een Windows OS, hetgeen toch zeker minimaal 25% van de aanschafprijs van een PC bedraagt. Vergelijk dat is met een auto, en de benzine met een Windows OS. Benzine vinden we nu al schrikbarend duur, maar je zou nooit en te nimmer 25% van de marktwaarde van een auto in de tank gooien om te kunnen rijden…