Nederland moet minder praten en meer doen als het om ict gaat. Dat concludeerde minister Brinkhorst van EZ tijdens een bijeenkomst van het Strategisch ICT-overleg in Nieuwspoort gisteren.
"We zijn hier heel goed in praten en polderen, maar er moeten doorbraken komen om iets te bereiken", aldus de minister. Hiertoe zijn er zeven ambassadeurs benoemd die zich gaan bezighouden met strategische allianties in de uitvoering, privaat gebruik van voorzieningen voor e-Overheid, afspraken over standaarden, vertrouwen in veiligheid van internetgebruik, breedband, e-Vaardigheden en e-Overheid.
In april volgend jaar wil Brinkhorst evalueren of de woorden zijn omgezet in daden. Het Strategisch ICT-overleg heeft als ambitie om bedrijven, overheden, instellingen, wetenschap en burgers te prikkelen tot optimale integratie en benutting van elektronische communicatie in hun economische, maatschappelijke en bestuurlijke handelen.
Oud-minister Roger van Boxtel stelde vast dat het in het kabinet zelf mogelijk te weinig kennis van ict aanwezig is. "Bestuurders moeten er verstand van hebben en de ambitie om er wat van te maken, anders komt er niets van de grond", aldus Van Boxtel, die als minister ICT in zijn portefeuille had.
De beide ex-ministers hebben groot gelijk. Inderdaad heeft een van hen geen verstand van ICT zoals Brinkhorst destijds publiekelijk melde bij zijn aantreden bij EZ. Daar antwoorde hij op de vraag wat zijn beleid op ICT gebied zou worden met; “Ik weet nog net wat een attachment bij een e-mail is maar verder houdt het op”. Verbasingwekkend dat deze nu zoveel wijsheid tov ICT tentoonspreid. Van boxtel raakt slechts een deel van de essenties waarom NL op ICT gebied nog niet goed genoeg scored. Het gebrek aan kennis zit ‘m niet alleen bij de bewindslieden maar ook bij de departementsleidingen.
Oostenrijk heeft dat opgelost door een Rijks CIO te benoemen die de regering adviseert over het opleggen van regels en standaarden. Waarom zouden we dat in NL ook niet doen?