Bedrijven moeten vanaf 1 juli voldoen aan de richtlijnen voor vermindering van gevaarlijke stoffen in de electronische industrie. Onvoldoende kennis over de richtlijn zorgt daarbij voor verwarring in het resellerkanaal.
De RoHS (restrictions for hazardous substances) richtlijn verbiedt het op de markt brengen van elektrische en electronische apparaten, die meer dan de maximum toegestane hoeveelheid lood, cadmium, kwik, zeswaardig chroom, brandvertragende poly-gebromeerde byfenyl (PBB) en poly-gebromeerde difenylether (PDBE) bevatten. De laatste twee stoffen worden vooral gebruikt in bepaalde plastics als vlamvertragers.
De richtlijn brengt extra verantwoordelijkheden mee voor producenten, importeurs, detaillisten, resellers en distributeurs van elektrische producten en onderdelen. Mike Bellnier, vice president engineering services bij Adaptec en RoHS-expert bij het bedrijf: “RoHS beïnvloedt niet alleen de manier waarop je een product maakt, maar ook innovatie, sales en marketing. Bij Adaptec is iedereen betrokken geweest bij de omschakeling.”
Ook HP, die ongeveer twee jaar geleden bestormd werd door Greenpeace vanwege zijn broomhoudende computers, heeft inmiddels al zijn producten RoHS-compliant gemaakt. Jolanda Peek, woordvoerder van HP: “Voor ons, onze resellers en onze klanten is RoHS-compliancy erg belangrijk. We voldoen nu bijna twee jaar aan de richtlijn.”
Volgens de richtlijn zijn fabrikanten verantwoordelijk voor het merendeel van de financiering van de omschakeling. Bellnier: “Maar uiteindelijk is niet bekend wie nu verantwoordelijk is voor het beleid wat betreft de RoHS-compliancy. Iedereen moet echter een rol spelen. Fabrikanten, distributeurs en resellers zijn samen verantwoordelijk voor de handhaving van de RoHS.”
Volgens Bellnier hadden fabrikanten, distributeurs en resellers de afgelopen maanden moeten gebruiken om hun voorraad RoHS-compliant te maken. “Het is bijvoorbeeld aan de reseller om er zeker van te zijn dat de geleverde producten aan de richtlijn voldoen. Als dat niet zo is, moeten ze heel snel op zoek naar alternatieve leveranciers.”
Het is niet zo dat alle producten die niet RoHS compliant zijn direct naar de schroothoop kunnen. Uit de richtlijn blijkt dat producten die niet RoHS-compliant zijn en tot 1 juli verscheept zijn, gewoon verkocht mogen worden. Alle producten die na 1 juli verstuurd worden, moeten echter wel RoHS-compliant zijn. “Deze nuance zorgt voor verwarring bij resellers”, meent Bellnier. “Er ontstaat onzekerheid, omdat resellers te weinig weten over de RoHS-richtlijn. Daardoor weten ze niet goed wat hun verplichtingen zijn. Het is dan ook aan de fabrikanten om hun producten goed te labellen.”
Voor meer informatie over de RoHS-richtlijn klik hier (pdf van de RoHS-richtlijn).