De Belgische regering wil voor publieke communicatie overstappen op het Open Document Format (ODF). De voornaamste reden is dat de overheid burgers niet wil verplichten tot de aanschaf van software om toegang te krijgen tot informatie in gesloten bestandsformaten.
De Belgische overheid besloot dit net voor het weekeind. De uitwisseling van kantoordocumenten dient vanaf eind 2007 in het Open Document-formaat (ODF) te gebeuren. De verplichting van die OASIS-standaard geldt voor informatieuitwisseling tussen regering en burgers, maar ook tussen overheiddiensten en -instanties zelf.
De overstap wordt gefaseerd gedaan. De eerste deadline is september volgend jaar wanneer alle publieke overheidsdiensten ODF-bestanden moeten kunnen lezen. Daarna wordt een evaluatie uitgevoerd. Indien daaruit geen grote problemen naar voren komen, zal gebruik van ODF verplicht zijn vanaf september 2008.
Microsofts nieuwe Office-formaat OpenDocument, dat net zoals ODF is gebaseerd op XML, is door België meegenomen in de besluitvorming. OpenDocument is echter afgevallen omdat er nog geen enkel product op de markt is dat het nieuwe bestandsformaat kan lezen. Microsoft komt eind dit jaar met Office 2007 voor grootzakelijke gebruikers en brengt de nieuwe versie van zijn kantoorpakket in januari 2007 breed op de markt. Het bedrijf heeft de specificatie van OpenDocument ingediend bij standaardisatie-organisatie ISO om het tot open standaard te laten verheffen. Dat proces loopt nog.
Ik ben blij dat de Belgische Overheid een voorbeeldfunctie heeft in het toegankelijk houden van ons cultureel erfgoed, of dat nu Waals of Vlaams is. Ik hoop dat de keuze voor een nationale standaard door de lagere overheden wordt gevolgd en dan wellicht verder internationaal.