De verkoop van nieuwe laptops overstijgt die van desktops. Niet zo vreemd, gezien het feit dat een notebook voor wat betreft capaciteit en mogelijkheden niet meer onderdoet voor een desktop. Dit heeft de weg vrijgemaakt voor een toegenomen mobiliteit van medewerkers, met als resultaat grote voordelen op het gebied van efficiëntie en productiviteit.
De pluspunten van toegenomen mobiliteit kennen echter ook een keerzijde: beveiliging. Want data die op een laptop is opgeslagen, is niet per definitie beschermd. In de praktijk blijkt dat mobiel werken hele nieuwe eisen stelt aan de beschikbaarheid en beveiliging van gegevens. Immers, medewerkers die mobiel zijn, verwachten ook altijd en overal te kúnnen werken. Terwijl de eisen van gebruikers groeien, worden de risico’s van dataverlies groter door een grotere kans op verlies of diefstal.
Sommige bedrijven verbieden daarom dat medewerkers informatie lokaal op hun laptop laten staan en eisen dat data op een centrale server wordt opgeslagen. Op zich een goede ontwikkeling, maar ze gaat voorbij aan twee belangrijke onderwerpen. Ten eerste maken bedrijven met deze strategie geen gebruik van de storage-capaciteit die laptops van zichzelf hebben. Geen gebruik maken van de groeiende capaciteit van nieuwe laptops is zonde. Ten tweede komt deze aanpak niet tegemoet aan de wensen van mobiele medewerkers. Zij willen immers ook op hun laptop werken als ze geen verbinding kunnen maken met het bedrijfsnetwerk. Ze moeten dus data opslaan op hun laptops en vervolgens data handmatig back-uppen als ze weer verbinding maken. Dit onderstreept dat deze ‘thin client’-strategie verre van ideaal is voor bedrijven met een groeiend aantal mobiele medewerkers.
Door gebruik te maken van de nieuwste technologie, is het niet nodig om data op laptops onbeschermd te laten. Met een geautomatiseerde, online back-upoplossing kunnen bedrijven ervoor zorgen dat mobiele gegevens automatisch op de bedrijfsserver worden opgeslagen als gebruikers verbinding maken met het netwerk, waar ook ter wereld. Medewerkers hebben bovendien de vrijheid om zelf data terug te halen met behulp van functionaliteit voor online recovery. Dit alles resulteert in maximale flexibiliteit en minimale belasting van de it-afdeling.
Intelligente opslagoplossingen gebruiken datareductietechnologie die kostbare storage-ruimte bespaart. Daarnaast benutten ze de hard drives van laptops in plaats van aparte (dure) fileservers. Door de oplossing te combineren met een sterke toegangsbeveiliging van laptops, gaan bedrijven nog een stap verder. Als de toegangsbeveiliging onverhoopt wordt omzeild, is er technologie beschikbaar die ervoor zorgt dat alle data op een laptop automatisch wordt verwijderd, afhankelijk van de regels die een systeembeheerder daarvoor heeft ingesteld. Heeft een laptop al vijf dagen geen contact gemaakt met de bedrijfsserver? Dan wordt alle data verwijderd. Een combinatie van deze oplossingen zorgt ervoor dat gebruikers altijd en overal toegang hebben tot hun data. En dat bedrijven dit zorgeloos kunnen toestaan.
Jim Agenant
Regional Manager Benelux bij Iron Mountain Digital