Gemeenten moeten aantonen dat de markt geen glasvezel aanlegt, pas dan mag ze investeren in een nieuw net.
Een amendement van de Tweede Kamerleden Charlie Aptroot (VVD) en Jos Hessels (CDA) is dinsdagmiddag alsnog aangenomen door de meerderheid van de Tweede Kamer. Een week geleden nog was de stemming op verzoek van het CDA uitgesteld vanwege interne strubbelingen en juridische vraagtekens.
Er kwam een krappe meerderheid van 76 van de 150 stemmen uit. CDA en VVD stemden vóór, geholpen door vier van de zeven leden van de LPF en Geert Wilders. Hessels ha de afgelopen week eensgezindheid over het amendement weten te bereiken binnen de CDA-fractie.
Daartoe is uit het aanvankelijke amendement van VVD/CDA van vorige week de verplichting geschrapt dat gemeenten hun belang binnen vijf jaar zouden moeten verkopen. "Dat gaf te veel onzekerheden voor alle betrokkenen en zou deelneming door ondernemingen aan dergelijke projecten in gevaar brengen", aldus Hessels.
Centraal in het aangenomen amendement staat de volgende passage: "Gemeenten kunnen een minderheidsbelang – tenzij omstandigheden een groter belang rechtvaardigen – hebben in een onderneming die tot doel heeft een openbaar elektronisch communicatienetwerk aan te leggen, indien het aannemelijk is dat zonder de deelname van de gemeente een vergelijkbaar netwerk niet tot stand komt."
Wie moet beoordelen of dit al dan niet het geval is, wordt niet in de wet vastgelegd. Dit laat ruimte voor vele negatieve reacties onder gemeentebestuurders. Zij vrezen dat er disputen zullen ontstaan waarbij kabelexploitanten en telecombedrijven als KPN aangeven wel zo'n glasvezelnet te kunnen en willen bouwen, en daarmee een gemeentelijk initiatief kunnen voorkomen, maar in de praktijk beperkt of over een lange termijn zullen investeren.
"Dit is precies wat Aptroot wilde en het CDA is er met open ogen ingetuind. Hiermee plaatst Nederland zichzelf in de achterhoede in wereldwijde telecom. Dat zou in Frankrijk, Zweden of Japan nooit kunnen", aldus een betrokken gemeenteambtenaar bij een van de grotere glasvezelprojecten in Nederland.
Hessels zelf zegt dat zijn initiatief juist alle ruimte voor innovatie laat, maar marktverstoringen voorkomt: "Dit is goed nieuws voor achterstandwijken en plattelandsstreken waar investeringen wellicht achterblijven. Daar ligt mogelijk een taak voor overheden. Maar in grote delen van het land, kan de markt in breedband voorzien."
De kabelexploitanten, verenigd in de Vecai, en KPN, zijn tevreden met de beperkingen. Ze vinden het goed dat er, naast de Brusselse wetgeving paal en perk wordt gesteld aan de ondernemingslust van lokale overheden terwijl de markt voor breedband volop functioneert.
De gemeentes moeten gewoon met zustersteden in Rusland afspraken maken omtrend glasvezel.Wedden dat het dan wel lukt via deze constructie
Helaas heeft politiek Den Haag opnieuw een kans laten liggen. In plaats van er voor te zorgen dat er eindelijk een ontkoppeling plaats vind tussen de (glasvezel) kabel en de diensten aanbieders wordt de consument weer de dupe van de kortzichtigheid van politiek Den Haag. Kunnen we over een aantal jaar weer een duur project opzetten om het netwerk van de diensten te scheiden, net zoals in de energie markt.
De geciteerde passage geeft aan dat het door marktpartijen aan te leggen netwerk vergelijkbaar moet zijn met een OPENBAAR elektronisch communicatienetwerk. Dat betekent in mijn optiek dat de marktpartijen dan het netwerk gescheiden van diensten zouden moeten aanbieden, d.w.z. dat ik bijvoorbeeld een glasvezelverbinding moet kunnen afnemen van Essent met daarop telefonie van KPN of een andere partij. Dat is niet wat ik tot nog toe aangeboden krijg en ook niet wat mij op termijn wordt aangeboden. Infrastructuur en diensten worden door de meeste martkpartijen steeds steviger aan elkaar verbonden, zeker richting burgers. Tenzij deze marktpartijen hun strategie aanpassen, is er dus wat mij betreft voor gemeenten reden genoeg om zich actief te bemoeien met het tot stand komen van een OPENBAAR elektronisch communicatienetwerk (wat mij betreft via glasvezel).
De digitale snelweg kent behalve de naamgeving veel gelijkenissen met een snelweg. Kan iemand zich voorstellen dat maatschappijen ieder zijn eigen snelweg aanlegt met daarnaast alleen de eigen tank stations? Een open netwerk is de enige goede (snel)weg. Het probleem is de huidige koppeling van diensten aan een netwerk. De hoge bedragen per aansluiting die ooit zijn betaald moeten worden terug verdiend. De markt van tv, telefonie en internet is een verdringingsmarkt en de huidige aanbieders hebben er alle belang bij de ontwikkeling van een open netwerk te vertragen om eerder investeringen optimaal te laten renderen. Deze bedrijven kunnen echter over hetzelfde open netwerk hun diensten blijven leveren 🙂
Het lijkt of ze dit niet zien of we betalen nu te veel voor coax en koper.
In de toekomst kijken kan ik niet, echter zodra er behoefte komt aan een echt snel netwerk liggen we nog een paar jaartjes achter. Dus A’dam zet hem op.