IBM heeft een chip met vloeibaar helium gekoeld tot 268,3 graden Celsius onder nul om daarmee een kloksnelheid van 500 GHz te bereiken. Dit superkoelingsexperiment om de processor te overklokken, is uitgevoerd in samenwerking met de informatica-faculteit van de Amerikaanse universiteit Georgia Institute of Technology (Georgia Tech).
De onderzoekers benadrukken dat de behaalde kloksnelheid niet geldt voor de gehele processor en dus niet direct vergelijkbaar is met de kloksnelheid van reguliere chips die nu op de markt zijn. De 500 GHz geldt op transistorniveau in de chip. Toch zou dit experiment aantonen dat er nog wel wat rek zit in de huidige siliciumproductiemethodes voor chips. De gebruikte processor is opgebouwd uit silicium en germanium.
Georgia Tech-professor John Cressler nuanceert met de opmerking dat commercieel gebruik van het experiment niet praktisch is. Vloeibaar helium is niet bepaald een alledaags iets om chips te koelen. IBM-ingenieur David Ahlgren voorziet echter afgeleide technologie voor toepassingen die hoge rekensnelheden vereisen, zoals kernrouters voor Internet-verkeer en intelligente cruise control voor auto's.
-233 onder 0 klopt niet. Fout omgerekend, zie: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=447
Helaas, in mijn haast heb ik in zeer gewaardeerde freeware-programma Convert (http://joshmadison.net/software/convert/) PLUS 451 graden Fahrenheit omgerekend (naar 232,8 graden Celsius) in plaats van MIN 451 graden Fahrenheit.
Mea culpa, het laat me dus niet koud!