Ondanks de vele berichten dat de ict-markt weer aantrekt, is het nettosalaris van de ict'er in 2006 gemiddeld met slechts 0,4 procent gestegen. Daarnaast steeg het gemiddelde bruto salaris van de ict'er minder hard dan vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste ICT Barometer van Ernst & Young. Tevens blijkt dat één op de tien ict-projecten volledig mislukt. Gemiddeld is het aantal slecht afgelopen projecten in vergelijking met vorig jaar toegenomen met 64 procent.
Uit het onderzoek blijkt ook dat grote ondernemingen (>500) hun ict-professionals met een gemiddelde bruto salarisstijging van 5,2 procent het beste belonen. Ict’ers die werkzaam zijn bij het kleinbedrijf (<20) leveren met een daling van 1,1 procent zelfs salaris in. Daarnaast rijdt één op de vijf ict-managers en -professionals in een lease-auto van de zaak en ontvangt vier op de tien een mobiele telefoon. Volgens Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ict Leadership, is het ‘hoerageroep’ van een aantrekkende ict-markt op macroniveau concreet. Voor de gemiddelde ict’er op de werkvloer blijkt hiervan nog weinig. “De ict-salarissen stijgen netto nauwelijks en de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet verbeterd ten opzichte van 2005. Ook blijken de ict’ers in 2006 honkvaster.”
Van de ict-projecten die de afgelopen twee jaar zijn opgestart, blijkt zestig procent gedeeltelijk of volledig mislukt. Eén op de tien projecten faalde volledig, terwijl vijf op de tien gedeeltelijk misliep. Van de (deels) mislukte projecten voldeed 27 procent niet aan de verwachtingen en liep uit op de tijdsplanning. Bij zestien procent van de projecten rezen de kosten de pan uit. Opvallend is het hoge aantal mislukte bedrijfskritische ict-projecten, zoals systeem- en officemigratie en de implementatie van financiële of boekhoudsystemen. Volgens Verschuur mislukken er niet alleen meer projecten dan vorig jaar, maar worden er ook minder opgestart. Gemiddeld zeventien procent minder dan vorig jaar. Verschuur waarschuwt voor de gevolgen van de krakkemikkige invoering van bedrijfskritische ict-projecten. “In de afgelopen twee jaar mislukte de implementatie van financiële of boekhoudsystemen bij ruim 95.000 (gebaseerd op het absoluut totaal aantal bedrijven in Nederland, in mindering met het aantal bedrijven met één werkzaam persoon (CBS 2006)) bedrijven deels of geheel”, aldus Verschuur. “Bij officemigratie geldt dit voor ruim 47.000 bedrijven en bij systeemmigratie is dit voor meer dan 41.000 bedrijven het geval. Schrikbarende aantallen voor de continuïteit van het Nederlandse bedrijfsleven.”