Nu Zwitserse onderzoekers geen effect vonden op het welbevinden van umts-straling, gaan EZ en VROM onderzoeken of weigerachtige gemeenten nu wel bouwvergunningen gaan afgeven voor het plaatsen van masten.
Dré van den Elzen, themacoördinator antennebeleid van het Directoraat Generaal Energie en Telecom (DGET): “Het is afwachten hoe de gemeenten reageren op de uitkomsten van het Zwitserse onderzoek. Paardenmiddelen zoals aanwijzingsbeschikkingen zijn op dit moment nog volstrekt niet aan de orde. Behalve dat we met een aantal kritische gemeenten individueel in gesprek zijn, organiseren EZ en VROM op korte termijn een informele pizza-sessie met gemeentebestuurders, om daarover de eerste signalen te ontvangen. Daarna kijken we verder. Ik ben hoopvol gestemd.” De pizza-sessie zal op zijn vroegst in de loop van volgende week plaatsvinden.
Op 1 januari 2007 moeten de umts-operators voldaan hebben aan hun verplichting een umts-netwerk uit te rollen. Van den Elzen bestrijdt dat de operators als gevolg van de opstelling van weigerachtige gemeenten hieraan niet zullen kunnen voldoen: “Mochten sommige operators op 1 januari 2007 niet aan hun uitrolverplichting hebben voldaan, dan gaan we bekijken hoe dat kon en of dat aan hen verwijtbaar is. Het is voor ons onduidelijk hoever de operators zijn met de uitrol van umts. Mogelijk zijn er al de nodige masten geplaatst op het moment dat er nog minder gedoe was.”
Veel gemeenten hebben het plaatsen van umts-masten uitgesteld tot de publicatie van de resultaten van COFAM2, een Zwitsers onderzoek naar de effecten op het welbevinden van umts. Hugo van Bergen, woordvoerder van MoNet, het samenwerkingsverband van de vijf mobiele operators met een umts-licentie: “Op zich is het Zwitserse onderzoek niet eens zo belangrijk. Het is één van de duizenden onderzoeken die allemaal in dezelfde richting wijzen. Maar vooral een aantal gemeenten en, in mindere mate, de rijksoverheid hebben dat onderzoek heel belangrijk gemaakt.” Van den Elzen van DGET is het daarmee eens: “Het Zwitserse onderzoek is één van de vele onderzoeken, ook al hebben sommige gemeenten er bijna de status van een absolute waarheid aan gegeven.”
Vorige week dinsdag werden de resultaten bekend van het Zwitserse onderzoek. Er bleek geen effect gevonden van umts-straling op het welbevinden en cognitief functioneren van proefpersonen. COFAM2 is een vervolgonderzoek op een pilot-onderzoek in 2003 door TNO, waaruit bleek dat umts-straling kan leiden tot duizelingen, tintelingen en een verhoging van de reactiesnelheid, alertheid en geheugenfunctie. In 2005 herhaalde een Zwitsers team dit onderzoek. Dit werd voor zestig procent gefinancierd door de Nederlandse en Zwitserse overheid en veertig procent door industriepartijen waaronder Orange en Swisscom.
De vraag is hoe kan je dit binnen 10 jaar dan onderzoeken, als de aandoeningen waar ’t om gaat zich niet zo snel zich ontwikkelen (maar trage ontwikkeling is niet hetzelfde als ongevaarlijk)
meer info
http://www.stopumts.nl/doc.php/UMTS%20in%20de%20media/564
(nog een klein vraagje ook waarom komen die berichten altijd uit zwitserland
is daar een bepaald telecom bedrijf die een zwitsers onderzoek buro financieel steund ?)