Er is niets mis met het ict-gebruik in Nederland. Tot die conclusie kwam de Economist toen zij haar jaarlijkse e-readiness rankings presenteerde.
De rankings, een lijst die is gebaseerd op een kleine honderd criteria, geeft een goed beeld van de it-concurrentiekracht van zo’n zeventig landen. Ten opzichte van vorig jaar is Nederland gestegen van de achtste naar de zesde positie. Daarmee laten we landen als Finland, Duitsland en België achter ons.
E-readiness zegt iets over de aanwezigheid van informatietechnologie en de mate waarin burgers, bedrijven en overheden deze optimaal benutten. Volgens de Economist zal een samenleving transparanter en efficiënter worden naar mate er meer online of zelfs mobiel wordt gedaan. Veel overheden en bedrijven zien het jaarlijkse onderzoek als belangrijke benchmark ten opzichte van andere landen. Het is dus meer dan alleen een telling van het aantal computers, breedbandverbindingen en mobiele telefoons.
Verrassing
De wereld is meer e-ready dan ooit tevoren, is de inkopper van het onderzoek. Maar dat Nederland opklimt naar een puike zesde plek is een grotere verrassing. Het rapport vermeldt niet waar we de stijging aan te danken hebben, maar het CBS biedt uitkomst. Zo blijkt het aantal Nederlandse aansluitingen voor breedbandinternet en voor mobiele telefonie per 100 inwoners in 2005 bijna ongeëvenaard in wereld. Het it-gebruik in het bedrijfsleven is ongeveer gelijk aan dat in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk, en in het onderwijs en de gezondheidszorg lopen we iets achter.
Het is vooral de ontsluiting van informatietechnologie bij de overheid die in 2005 een vlucht heeft genomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de DigID en alle elektronische gemeenteloketten. Het CBS schrijft dat de Nederlandse overheid in 2005 iets meer dan de helft van haar diensten online aanbood en dat dit snel toeneemt.
Deen op één
Dat het nog beter kan, bewijzen de Denen. Zij staan, net als vorig jaar, op plaats 1 van de e-readiness rankings. Volgens de Economist hebben de Denen hun toppositie vastgehouden, voornamelijk omdat de overheid er steeds meer gebruikmaakt van it-oplossingen voor contact met bedrijven en burger. Vietnam, Pakistan en Azerbeidjan zijn de hekkensluiters van de ranglijst.