De Tweede Kamer staat op het punt gemeenten te verbieden glasvezelnetten aan te leggen. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot diende hiertoe een wetsvoorstel in.
Minister Laurens Jan Brinkhorst en PvdA-Kamerlid Martijn van Dam wilden gemeenten regels opleggen als zij investeren in glasvezelnetten. Aptroot wil echter een verbod en wordt hiertoe gesteund door het CDA. Aptroot verwacht nu een meerderheid in de Kamer achter zich te krijgen, meldt BNR Nieuwsradio.
Brinkhorst wijzigde eerder nog het wetsvoorstel om tegemoet te komen aan de bezwaren van Aptroot. De minister ziet geen reden om het wetsvoorstel nu in te trekken.
Te laatiBrinckhorst !! In Den haag liggen ze er al er terugdraaien kost miljarden
Het is een goede zaak alsde Tweede Kamer dit fenomeen verbiedt. Helaas blijken lokale politici vaak niet goed in staat om te beoordelen waarom een glasvezelnet er wel of niet moet komen. Men heeft ergens gelezen dat “glas” de informatiesnelweg van de toekomst is en men wil deze sneltrein uiteraard niet missen. Vaak neemt men niet de moeite om eerst te onderzoeken of er wel behoefte bestaat aan een dergelijk netwerk. Hierdoor verstoren deze gemeentelijke overheden de marktwerking. Het aanleggen van een glasvezelnetwerk is erg kostbaar omdat iedere aansluiting door graafwerk tot stand moet komen. Er bestaan momenteel prima netwerken (kabel, DSL) die slechts voor een klein deel van hun capaciteit worden benut. Er zijn al jaren digitale diensten beschikbaar op kabelnetwerken (bijv UPC) beschikbaar die slecht verkocht worden. Tevens lijken de ontwikkelingen op het gebied van wireless ook zeer snel te gaan.
De beste benadering lijkt mij om eerst de markt te onderzoeken aan de vraagkant en dan pas een beslissing te nemen over een eventueel aan te leggen netwerk.
in reactie op de heer Galavazi:
Dat is als zeggen: “Je mag niet in een mercedes rijden, je hebt al een opel corsa”
Ik vindt het dan ook een zinloze discusie. De regering moet zich hier niet mee bemoeien.
Daar komt bij dat er inderdaad in ieder geval al één gemeente is waar het al ligt
En over diensten die al dan niet slecht verkocht worden; dan moeten ze maar diensten aanbieden waar wél om gevraagd wordt, en tegen tarieven die niet het onderste uit de kan lijken te willen halen.
Elke gemeente=de burgers zelf, mogen wat mij betreft alles aanleggen wat ze zelf willen. Belachelijk, zoals anderen menen deze zaken anders te moeten regelen. Overal “gratis” High Speed hotspots zou nog beter zijn.
Gemeentes moeten het niet zelf aan gaan leggen en dat lijkt me een hele gezonde instelling. De overheid legt zelden iets aan tegen een lage prijs. Helemaal als lokale overheden het ieder voor zich gaan regelen.
Als er behoefte ontstaat dan zijn er genoeg markt partijen die daar geld aan willen verdienen en hun best doen om het goedkoop aan te leggen. De gemeenten moeten alleen zorgen dat de straten binnen de gemeente grenzen niet elke maand open gemaakt worden voor weer een nieuwe provider, daar kunnen gemeenten hun meerwaarde laten blijken.
Waarom zouden gemeenten niet hun eigen oplossing kunnen gebruiken voor hun infrastructuur? Sterker nog, normale verkeerswegen zijn wegens het algemene belang ook in handen gegeven van de overheid, die gebruikt maakt van particulieren om de boel aan te leggen. Ik vindt het eerder absurd dat private bedrijven de netwerken in eigen beheer hebben gekregen, in plaats van het huren van bandbreedte van gemeenten of overheidsdiensten die het netwerk zelf in beheer zouden moeten hebben, zodat er meer toezicht op kan worden gehouden. dat overheden niet geniegd zijn om op ieder commerciele kar te springen en de infrastructuur slechts langzaam evolueert is een ander probleem wellicht, maar als bedrijven daar echt in geïnteresseerd zouden zijn zouden we ondertussen allang op Gigabit snelheden zitten.
Gemeente bepaalt wie er welke kabels mag aanleggen. Als een particulier bedrijf besluit naast het netwerk van de gemeente een eigen netwerk te gaan leggen, dan moet deze zich bij de gemeente, hun ‘concurrent’, melden voor een vergunning. Hoe kan de gemeente dan nog objectief beoordelen of de vergunning wel/niet verleend wordt?
Waar gaat de gemeente dit netwerk mee betalen? Belastinggeld? Wie controleert de risico’s? En komen eventuele winsten weer ten goede van de belastingbetaler?
Ik vind dit geen verkeerd initiatief van de gemeente, echter zijn er nog te veel vragen onbeantwoord. Het blijft een investering op een open markt. Er is sprake investering tegenover winst/verlies en er moet sprake blijven van eerlijke concurrentie. Dat zie ik in deze discussie niet terug.