Resellers die mobiele oplossingen leveren, doen er goed aan beveiliging in hun portfolio op te nemen. Volgens onderzoeksbureau IDC besteden bedrijven namelijk te weinig aandacht aan mobiele beveiliging.
Mobiliteit en mobiele beveiliging blijken niet hand in hand te gaan in de aanschafcyclus van bedrijven. Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers werkt wel eens mobiel. Gemiddeld 27 procent doet dit ten minste één dag per week. Dat blijkt uit het onderzoek ‘De Zin en de Onzin van Mobility’ dat IDC deed onder 490 it- en zakelijke beslissers van bedrijven met meer dan 50 werknemers.
Het relatief hoge percentage werknemers dat mobiel is, heeft volgens Ellens te maken met onze cultuur. “Het is in Nederland in veel gevallen normaal om buiten kantoor te werken.” Nederland is druk bezig werknemers mobiel te maken om te voldoen aan de eisen die het bedrijfsleven stelt aan bereikbaarheid en mobiliteit, meldt het rapport. “Werknemers geven zelf vaak aan de mogelijkheid te willen hebben om mobiel te werken, al was het alleen maar om af en toe geen last te hebben van de vele files in Nederland”, laat Ellens weten.
Uit het Europese eindgebruikersonderzoek dat IDC deed onder 625 Europese bedrijven met meer dan 50 werknemers bleek echter dat de beveiliging van die mobiele oplossingen vaak nog achterwege blijft. Zowel de Europese als de Nederlandse cijfers laten zien dat er voor resellers een markt open ligt om klanten bewuster te maken van de noodzaak van mobiele beveiliging. Renske Ellens, analist bij IDC: “Het probleem is bewustwording. Bedrijven moeten zich realiseren dat er een risico kleeft aan het gebruik van mobiele apparaten.”
Minder dan de helft van 625 ondervraagde Europese bedrijven dacht er in 2005 over na om in mobiele beveiliging te investeren. Voor de Benelux zijn die cijfers al niet veel beter (iets meer dan 40 procent).
Productiviteit
Volgens het rapport hebben mobiele oplossingen een positieve invloed op de productiviteit van werknemers, omdat ze onderweg kunnen werken. Als een werknemer bijvoorbeeld de beschikking krijgt over een laptop, neemt zijn productiviteit toe met gemiddeld 22 procent. Draadloze netwerken worden ook als zeer positief ervaren. De productiviteitswinst is met de aanleg ervan 19 procent. Met een pda stijgt de productiviteit van een werknemer met gemiddeld 17 procent. Uitgesplitst naar branches zijn bij het gebruik van een laptop de financiële en zakelijke dienstverlening de grote uitschieters, met een productiviteitswinst van ongeveer 25 procent, aldus het rapport. Na de aanleg van een draadloos netwerk blijkt dat in de gezondheidszorg, overige dienstverlening en de financiële dienstverlening een winst van meer dan 20 procent behaald wordt. Met een pda is dat 17 procent. Ellens: “Een groeimarkt voor resellers is en blijft de apparatuur.”
Dat blijkt ook uit het rapport van IDC. De grootste groeimarkten voor mobiele apparatuur zijn de laptop en de smartphone. Ellens: “De smartphone wordt nog niet zoveel gebruikt, dus de groei ervan is niet zo verbazingwekkend.” Ook de pda wint echter weer aan populariteit. Het gebruik ervan zal in een jaar tijd met zo’n 8 procent stijgen, voorspelt IDC. De tablet pc vertoont een groei van 1 procent. De prijs en de prestaties zullen daar een grote rol bij spelen.