Ondanks de mogelijkheid om rfid chips te infecteren met een computervirus, ziet minister Alexander Pechtold geen aanleiding om het gebruik ervan te stoppen. Zolang de beveiliging in orde is, is er weinig aan de hand, aldus de minister.
De Kamer vroeg aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties wat zijn reactie is op het bestaan van een rfid-virus. Onderzoek van de Vrije Universiteit naar de beveiliging van rfid wees namelijk uit dat het mogelijk is via het rfid-systeem achterliggende databases te compromitteren.
Hoewel Pechtold erkent dat dit mogelijk is, vindt hij – na gesprekken met rfid-leveranciers – dat “er in de praktijk voldoende waarborgen zijn om tegen te gaan dat de beschreven kwetsbaarheid wordt misbruikt”. Volgens de minister ligt het volledig aan de door bedrijven genomen beveiligingsmaatregelen.
De beveiliging van rfid is de verantwoordelijkheid van bedrijven die rfid toepassingen implementeren, stelt Pechtold, en daar wordt volgens hem goed mee omgegaan. OV-chipkaartsystemen zijn bijvoorbeeld voorzien van Mifare chips die een hoger beveiligingsniveau hebben dan de chips die voor het VU onderzoek zijn gebruikt, aldus Pechtold.
Pechtold wil daarom niet optreden tegen de theoretische mogelijkheid dat bijvoorbeeld bagagesystemen kunnen worden beïnvloed. Wel zal het ministerie van Economische Zaken nog voor de zomer een beleidsnotitie naar de kamer zenden, waarin dieper wordt ingegaan op de beveiligingsrisico’s van rfid.
Citaat : Pechtold wil daarom niet optreden tegen de theoretische mogelijkheid dat bijvoorbeeld bagagesystemen kunnen worden beïnvloed.
Het is heel simpel : RFID is draadloos, werkt met radiogolven.
Iedereen heeft tegenwoordig een GSM en weet dat af en toe een telefoongesprek spontaan wordt verbroken.
De radio verbinding werkt dan even niet meer.
Dat kan ook bij RFID plaatsvinden. Het is technisch mogelijk om de communicatie van de RFID chips (permanent) te verstoren, ondanks hoge ingebouwde encryptie.
Dan werkt niks meer.
Hoezo theorethisch !!??