Het aantal VoIP-aansluitingen in Nederland is hard op weg richting de 1 miljoen. Waar een jaar geleden een handjevol Nederlanders nog belde via de kabel- of ADSL-aansluiting, wisselen ze hun vaste aansluitingen nu met bosjes tegelijk in. UPC en KPN hebben de grootste VoIP-bestanden. Laatstgenoemde neemt begin volgend jaar een landelijk dekkend netwerk in bedrijf voor digitale ethertelevisie.
Het gebundeld verkopen van twee afzonderlijke producten legt KPN geen windeieren. In twee maanden tijd wist het telecombedrijf 200.000 klanten voor InternetPlusBellen aan zich te binden. Van hen waren er eind maart 73.000 aangesloten. De rest zat te wachten op een KPN-monteur die het gecombineerde internet- en telefonieproduct installeert.
Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde financiële cijfers over het eerste kwartaal van 2006.
UPC en KPN mogen zich rekenen tot de grootste leveranciers van IP-telefonie. UPC heeft 325.000 klanten die via het vaste net bellen. Kabelbedrijven Essent Kabelcom en Casema hadden eind maart 2006 respectievelijk 60.000 en 100.000. Kabelprovider Zeelandnet, met 150.000 aansluitingen waarvan de helft behalve tv ook internet, heeft sinds begin februari 1.000 klanten aangesloten en heeft er een kleine 10.000 nog in de wachtstand staan.
Versatel/Tele2 maakt vandaag bekend hoeveel triple play-klanten ze heeft. Eind 2005 waren dat er 50.000, van wie iedereen zowel internet, telefonie als televisie had.
Het aantal VoIP-klanten in Nederland komt uit op circa 750.000, op een totaal van 6,5 miljoen huishoudens. Iets meer dan 10 procent van de huishoudens belt via internet.
De lokale penetratie van programma's als VoipBuster, Skype en Google Talk is niet bekend.
Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers gisteren maakte KPN ook bekend dat ze 200.000 televisieklanten heeft. Dat zijn klanten die bij Digitenne en KPN TV een abonnement op digitale ethertelevisie namen. Zij hoeven enkel een antenne op hun televisie te zetten en een digitaal signaal uit de lucht te plukken om tv te kijken. Daar is geen ADSL voor nodig. KPN laat weten dat ze dat netwerk eind 2006 en begin 2006 landelijk gaat uitrollen. Daardoor wordt tv kijken zonder ADSL- of kabelaansluiting, ook op de 06-telefoon, binnen het jaar mogelijk.
Begin deze maand lanceerde KPN ADSL-televisie, onder de naam Mine. Anders dan bij Digitenne en KPN TV hebben klanten een ADSL-aansluiting nodig om te kunnen kijken. Ze hebben een verbinding nodig op het snelle ADSL2+-netwerk, dat downloadsnelheden tot 20 megabit per seconde toestaat. KPN hoopt dat over een paar jaar 600.000 huishoudens hiervan gebruik maken.