Collax, een Duitse aanbieder van open source-servertechnologie, heeft de functionaliteit van zijn communicatie- en groupware-oplossing Collax Open-Xchange Server uitgebreid. Vooral het gebruiksgemak en de beveiliging van de op Linux gebaseerde collaboration-suite zijn verbeterd. Dat geldt ook voor de functionaliteit op het vlak van webmail, Outlook, contacten, agenda en project- en taakbeheer.
"In de eerste update van de Collax Open-Xchange Server is een groot aantal innovaties opgenomen. Door de uitbreiding van de OXtender-functionaliteit is ook Outlook als client te gebruiken", zegt Olaf Jacobi, CEO van Collax. "De server biedt bedrijven alle tools voor efficiënte e-mailcommunicatie en teamwork. De serveroplossing is op Linux gebaseerd, maar vereist geen specifieke Linux-kennis."
Bestaande en toekomstige taken en afspraken zijn, afhankelijk van de gebruikersinstellingen, tot tien dagen vooruit op de portal te bekijken. Verder ondersteunt Collax Open-Xchange Server nu ook RSS (Really Simple Syndication), waardoor newsfeeds van internet snel beschikbaar zijn.
Projecten en taken
De projectmodule is geheel herzien. Alle projectinformatie – bijvoorbeeld personeel, documenten, projectstatus of budget – zijn eenvoudig te integreren. Met een druk op de knop zijn toegewezen taken te verzenden naar de takenlijst van een werknemer. Om structuur in een project aan te brengen, is het nodig competenties en toegangsrechten tot documenten en mappen toe te wijzen. Een projectmanager is bijvoorbeeld geautoriseerd om relevante informatie en bestanden te overschrijven. Projectmedewerkers kunnen de data alleen raadplegen en bestanden of mappen niet verwijderen. De vernieuwde versie maakt het mogelijk controlepunten en taken te definiëren, te coördineren en te visualiseren.
Outlook OXtender
Versie 5.0.4 van de Collax Open-Xchange Server garandeert Outlook-gebruikers snelle verbindingen met minimale serverbelasting. De oplossing ondersteunt alle velden van het adresboek direct in Outlook en ook telefoonnummers en verjaardagen worden automatisch verwerkt. Hetzelfde geldt voor absentieberichten en wachtwoorden. De verbeterde webmailfunctionaliteit zorgt voor de conversie van e-mails – ongeacht formaat – naar tekstbestanden. Dit vergroot de veiligheid. Verder geeft webmail toegang tot alle bestaande adresbronnen, zoals het adresboek. De exportfunctie zorgt voor automatische opslag van e-mailbijlagen in de juiste groupware-applicaties, zonder ze eerst op de harde schijf op te slaan.
Contacten
Externe LDAP-adresboeken zijn toe te voegen aan 'Contacten' en daarna beschikbaar voor webmail-, agenda- en takenmodules. Daardoor zijn verschillende adresbronnen efficiënt samen te brengen en projecten betreffende personeel en teams van verschillende bedrijven te faciliteren. Vestigingen van bedrijven krijgen afzonderlijk toegang tot adresgegevens. Geselecteerde adressen zijn samen met contactdetails af te drukken. Het is ook mogelijk om verschillende contacten van een bedrijf samen te brengen, waardoor de administratie eenvoudiger wordt. Afspraken zijn in verschillende lay-outs en kleuren beschikbaar, en via een helder weekoverzicht heeft een gebruiker altijd een goed overzicht van alle afspraken. De Web2-technologie maakt alle details zichtbaar.