Funkwerk Enterprise Communications GmbH (FEC), heeft twee nieuwe access points toegevoegd aan de reeks professionele producten die deze onderneming op de markt brengt. De funkwerk W1002 heeft één draadloze module, de funkwerk W2002 beschikt over twee modules. Beide modellen ondersteunen alle gangbare transmissie- en beveiligingsstandaards en zijn uitgerust met twee Ethernet-poorten. Ze zijn ontwikkeld voor veeleisende toepassingen, zoals in grote bedrijfscomplexen, bij het inrichten van hotspots of interferentievrije transmissie van video- en audiosignalen, waar de tijdfactor kritisch is. De apparaten zijn vanaf juli 2006 leverbaar.
FEC is een aanbieder van complete professionele communicatie- en netwerkoplossingen. De funkwerk W1002 en W2002 zijn dan ook krachtige en optimaal beveiligde W-LAN-randapparaten. Ze ondersteunen de standaarden 802.11b, g en a in het 2,4 GHz-bereik met een maximale datadoorvoersnelheid van 54Mbit/s, alsook de Europese 802-standaard in de 5 GHz-band. Dit maakt verbindingsbruggen tussen twee gebouwen, als de normale 2,4 GHz-kanalen in gebruik zijn. De funkwerk W2002 kan beide banden gelijktijdig gebruiken en bijvoorbeeld afzonderlijke hot spots met elkaar verbinden via 5 GHz-bruggen. Beide funkwerk-modellen hebben twee antennes per draadloze module om de data-kwaliteit en de dekking van het te bedienen gebied te waarborgen.
Om hot spots of toegangpunten voor gasten te maken, met verschillende autorisatieniveaus, ondersteunen beide apparaten Multi-SSID en VLAN met maximaal 16 virtuele access points per draadloze module, die ook afzonderlijk beveiligd kunnen worden. Beide modellen hebben PHS-filters (Public Hot Spot), die onderlinge communicatie tussen afzonderlijke clienten binnen een hotspot onmogelijk maken, ook als ze aangemeld zijn bij verschillende access points.
Steeds meer bedrijven gaan over op VoIP (Voice over IP) of video-conferencing. Looptijdverschillen van de datapakketten en bandbreedte zijn hier zeer kritisch. FEC heeft daarom in de funkwerk W1002 en funkwerk W2002 de wireless multimedia (WMM) standaardvan de WiFi Alliance geïmplementeerd. Volgens deze standaard krijgen datapakketten voor spraak en video voorrang in de transmissie.
Veiligheid voor alles
De communicatie moet gevrijwaard zijn van storingen en ongeautoriseerde toegang van buitenaf en beschermd tegen ‘afluisteren’. De ondersteunde beveiligingsstandaards zijn zowel de oudere autorisatie- en encryptiestandaards WEP (Wired Equivalent Privacy) en WPA (WiFi Protected Access) als de nieuwere WPA2 Personal en WPA2 Enterprise (802.11i). De beide apparaten kunnen met centrale RADIUS (Remote Authentication Dial-in User Server)-servers werken via SSH (Secure Shell) of HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure). Ook ondersteunen de W1002 en W2002 (automatische) brugschakeling en beveiligen de verbindingen met TKIP (Temporary Key Integrity Protocol) of AES (Advanced Encryption Standard).