Welke infrastructuur leent zich het best om op grote schaal streaming video van publieke en commerciële omroepen uit te zenden? Dat is de vraag die Nederlandse internetproviders en tv-zenders zich stellen. Dutchview wil streamingplatform Streamgate naar een professioneler niveau tillen en internetknooppunt AMS-IX peilt onder leden de belangstelling voor een onafhankelijk centraal knooppunt.
In februari 2006 zetten Nederlandse Internetters 1,9 miljoen streamingsessies op via Streamgate, wat neerkwam op een totaal van 57 Terabyte aan dataverkeer. Streamgate is een initiatief van Dutchview waarbij providers de streams van publieke omroepen afhalen op het Hilversumse Mediapark en vanaf hun eigen streaming servers aan de klanten afstaan. Dat voorkomt overbelasting van de omroepservers en zorgt ervoor dat grote evenementen zoals begrafenissen en oorlogen maar ook de digitale themakanalen van Nederland4.nl nagenoeg frictieloos op Nederlandse pc's en televisies zijn te zien.
Streamgate begint volgens Jeroen Stolting van Dutchview steeds belangrijker te worden. Dat is de reden dat het bedrijf haar rol als eigenaar van het platform inruilt voor een beheerdersrol. Het technisch mediabedrijf tekende met 6 grote Nederlandse Internetbedrijven een intentieverklaring om Streamgate om te vormen tot een formele entiteit in een rechtspersoon, een stichting of een BV.
Essent Kabelcom, KPN, RoutIT, Versatel/Tele2, Wanadoo en Xs4all steunen het initiatief om het streamingplatform te professionaliseren. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 65 procent van alle streamingverkeer van Streamgate. Het overige verkeer komt van zo´n 150 kleinere providers.
Stolting: "De kleinere providers willen we er ook bij hebben. Technisch verandert er in feite niets. In de nieuwe constellatie kunnen we ons richten op bijvoorbeeld het professionaliseren van metingen en andere technieken. We willen ook graag commerciële omroepen als SBS en RTL toelaten. Talpa maakt reeds projectmatig gebruik van Streamgate." Het is nog niet bekend of en, zo ja, hoeveel contentpartijen moeten betalen om Streamgate te mogen gebruiken.
Op dezelfde dag dat Dutchview haar voornemen bekend maakte Streamgate ´af te staan´ werd een enigszins vergelijkbaar initiatief bekend van AMS-IX. Het centrale knooppunt van alle Nederlandse internetverkeer vraagt haar leden, providers, hoe ze de toekomst van internetvideo voor zich zien. "Welke rol, technisch of anderszins, moet AMS-IX spelen op dit gebied." De Groningse videospecialist Jet-Stream maakte bekend haar VDO-X, een uitgewerkt concept voor een digitaal videoknooppunt, af te willen staan aan AMS-IX en het idee zelf niet meer verder concreet uit te willen werken.
De ideale situatie voor technisch directeur Simon Hania van Xs4all is een combinatie van Streamgate en AMS-IX. "Streamgate is een platform om veel kijkers op te vangen tegen lage kosten. Dat willen we operationeel naar een hoger niveau tillen. Het zou mooi zijn als dat onder een vorm van bestuur zou komen met de kwaliteit van AMS-IX. Zij zijn onafhankelijk en kunnen goed omgaan met ingewikkelde markttegenstellingen tussen concurrerende partijen. Dat bestuur staat internationaal hoog aangeschreven en klinkt als een klok."