De overeenkomst tussen Novell en Microsoft zal de komende jaren navolging vinden, zo verwacht Gartner-analist Andrew Butler. In zijn ogen is Red Hat een overnamekandidaat, komen er geen nieuwe Unix-toepassingen meer en groeit zowel Linux als Windows.
De Gartner-analist Andrew Butler baseert zijn verwachtingen op observaties van de servermarkt in Europa van 2001 tot 2006. De overstap naar goedkopere hardware bracht, vrijwel automatisch, een ander besturingssysteem met zich mee. Uit de studie blijkt een flinke groei (24 procent) van de Intel-processoren ten koste van Risc/Itanium Unix (afname van 30 procent) en ander (afname van 19 procent). Dat dit gebeurt bij de goedkopere systemen (minder dan 5.000 euro) was te verwachten, maar het blijkt dat juist bij de subtop (tussen 100.000 en 500.000 euro) een sterke afname zichtbaar was van Unix (70 procent).
Deze ontwikkeling staat niet los van het feit dat zich rond Linux een industrie heeft ontwikkeld die de diensten kan garanderen waaraan een onderneming behoefte heeft. “Linux komt het rekencentrum binnen en draait op serieuze databaseservers bijvoorbeeld. Oracle RAC heeft een flinke impuls gegeven. Dit volgt de trend om rekenwerk te verdelen over meerdere systemen (scale out) in plaats van één systeem steeds krachtiger te maken (scale up). Blades spelen hierin ook een belangrijke rol”, meent Butler.
VMWare
Nieuwe projecten in het rekencentrum zullen een voorkeur geven aan Linux of Windows, zo meent de analist. Unix groeit in elk geval niet meer, omdat het niet langer een meerwaarde heeft ten opzichte van de goedkopere besturingssystemen. Hij vindt de stap van Sun om Solaris ‘open source’ te maken heel slim. Een defensieve zet, geeft hij toe, maar niettemin een beleid dat Solaris nog ‘in de lucht houdt’. “Desondanks zullen it-managers bij nieuwe projecten allereerst aan Linux en Windows denken en niet aan een Unix-systeem. Sun probeert te houden wat het heeft en hoopt dat de Unix-afname bij HP en IBM plaatsvindt.”
De samenwerking tussen Microsoft en Novell vindt Butler goed uitgedacht. “De twee zijn al jaren concurrenten van elkaar en zullen dat ook blijven. Maar op dit vlak hebben ze elkaar wel wat te bieden. Microsoft erkent dat Linux een belangrijke kracht is geworden, maar ziet tegelijkertijd dat de bedreiging voor Windows niet zo groot is, want het verlies ligt aan de Unix-kant. De twee ondernemingen hebben in de gaten dat VMWare de eigenlijke concurrent is. Microsoft is eindelijk wakker geworden en erkent het belang van virtualisatie. De belangrijkste speler op deze markt is VMWare (onderdeel van EMC), maar daar kan Microsoft niet mee werken. Wel met Xen, de open source variant van virtualisatiesoftware. Novell levert Xen standaard mee met zijn Linux-distributies. Microsoft heeft zelf geen virtualistie-producten; alleen een paar slides waarop zijn ideeën staan weergegeven. Het duurt zeker nog twee jaar voordat Microsoft zelf iets heeft te bieden op dit vlak. Via Novell biedt Microsoft nu wel een virtualisatie-oplossing, waarbij Novell ook nog eens de tools ontwikkelt. Een hele slimme zet. Alleen door samen te werken zijn ze in staat aan de dominantie van VMWare te knabbelen.”
Linux-versplintering
Novell moet overigens een balanceeract uitvoeren, want het bedrijf wil zijn tools niet alleen aan Microsoft-klanten en Suse-gebruikers slijten. Ook andere Linux-versies kunnen overweg met het Novell-gereedschap. “Iemand die overstapt van Unix naar Linux, betekent veelal ook een klant die overstapt naar Oracle. Novell moet dan aantonen dat Oracle op Suse-Linux net zo betrouwbaar en snel is als Oracle op Linux van Red Hat. De databaseleverancier is namelijk al jaren een Linux-fan, zij het louter Red Hat.”
Overigens is, zo gaan de geruchten, Oracle druk bezig zijn eigen Linux-distributie te ontwikkelen. Butler meent dat dit een grote bedreiging is voor Novell en Red Hat. Hij wil wel onderstrepen dat dit ook een bedreiging inhoudt voor de opensource-gemeenschap. “We willen geen herhaling van wat er vijftien jaar geleden met Unix gebeurde. We willen geen Linux-versplintering. Aan de andere kant willen we ook niet slechts één leverancier, zoals Red Hat nu dominant is. De markt is gebaat bij twee of drie leveranciers die elkaar respecteren.”
Butler ziet overigens Red Hat als een overnamekandidaat voor Oracle, HP of IBM. “Daarmee verliest het niet zijn eigen karakter. En de leveranciers weten nu inmiddels wel dat ze niet moeten proberen een klant helemaal voor zichzelf te houden. Er is ruimte voor Windows én Linux, voor Java én .Net, om maar iets te noemen.”
Overigens is het geen sinecure om Linux, en eventueel VNWare of Xen in een rekencentrum te gebruiken. Robert Knaggs, director Professional Services & Education bij Akibia, wijst erop dat het veel geld kan opleveren als eerst een analyse wordt gemaakt van de inzet van technologie binnen het rekencentrum. “Dan gaat het ook over licentiebeleid, koeling en elektriciteit, prestaties van de applicatie, beheerkosten en -tijd, beveiliging en beschikbaarheid, en rampherstel. En, wat vaak vergeten wordt, om de aansluiting van de bedrijfsprocessen en -doeleinden op de technologische oplossingen. Uiteindelijk gaat het daar om.”
Knaggs is van mening dat de datacenterdiversiteit uitgangspunt moet zijn van elk plan. “Als het gaat om virtualisatie, dan moet de it-manager zich voorbereiden op weerstand bij de beheerders. Dat blijkt iedere keer weer. Tegelijk moet hij beseffen dat niet iedere server geschikt is voor virtualisatie. Ook is het handig om niet automatisch een oud systeem te hergebruiken, omdat het nu eenmaal kan met virtualisatie. Er zouden wel eens verborgen kosten kunnen zijn die het goedkoper maken om een nieuw systeem te kopen.” Akibia is sinds 1988 actief als adviseur voor rekencentra.
“Microsoft heeft zelf geen virtualistie-producten; alleen een paar slides waarop zijn idee staan weergegeven. ”
Wat een onzin, Microsoft heeft Virtual PC en Virtual Server. Ook in Windows “Longhorn” Server komen faciliteiten voor virtualisatie
Het is incorrect dat Oracle alleen fan is, of draait op, Red Hat. Oracle draait ook uitstekend op SuSe linux, met hoge uptime en uitstekende performance.