“SAP wil de standaard worden op het gebied van service georienteerde architecturen, zodat andere leveranciers zich aan ons platform zullen moeten conformeren.” Computable spreekt met SAP Nederland-topman Bart Hogendoorn over het positioneringsspel dat zich nu in de soa-markt afspeelt.
De roadmap voor SAP’s Enterprise Service Architectuur (ESA) ligt al enige tijd vast. Het ultieme doel is om in 2010 leider te zijn op platformgebied. Toch realiseert Hogendoorn zich dat iedere onderneming een heterogene it-omgeving heeft staan. “Ons platform is open, zodat ook applicaties van derden of legacy-software daarop kunnen draaien.”
Het inzetten van componenten uit die applicaties voor composite applications is helaas wat minder makkelijk dan bij SAP-eigen producten het geval is. “We proberen klanten inderdaad wel te overtuigen om over te gaan op SAP-applicaties. Dat heeft enerzijds met onderhoudskosten te maken; legacy-programmatuur is duur in het onderhoud, en anderzijds met de uitbreiding van de mogelijkheden in de ESA”, aldus Hogendoorn.
Op de vraag hoe SAP-applicaties eigenlijk draaien op een concurrerend platform, antwoord de Nederlandse voorman ontwijkend. “Dat ligt er natuurlijk helemaal aan welk platform dat is.”
De applicaties van SAP moeten tegen het einde van 2007, begin 2008 allemaal ‘service enabled’ zijn. Dat wil zeggen, gebaseerd op standaarden, zodat andere platformen en service georienteerde architecturen er zonder moeite mee uit de voeten zouden moeten kunnen. “Het wordt geen ‘Big Bang’-scenario”, zegt Hogendoorn. “We bouwen de applicaties niet helemaal opnieuw, maar gaan de huidige applicaties sequentieel overzetten naar service enabled applicaties.”
Op dit moment is er nog geen enkel bedrijf dat de complete ESA heeft geïmplementeerd. “Het is een roadmap, en de route is nog niet af”, wijst Hogendoorn op de nog in ontwikkeling zijnde nieuwe generatie applicaties. Heeft het bedrijf een exit-strategie? Na een lange stilte en een verontwaardigde blik, antwoordt de SAP-topman: “Nee, daar is mij niets van bekend. Ik heb de stellige overtuiging dat soa de richting van de toekomst is. En daarin heeft SAP een goede positie.”
Naast platformleider, wil SAP wereldwijd in 2010 150.000 klanten hebben. Op dit moment zijn dat er zo’n 35.000. Een flinke ambitie, die ook voor Nederland geldt. “Gebruik dezelfde factor maar voor ons land.” Over hoeveel Nederlandse klanten SAP nu telt, blijft hij vaag. “Hou het maar op tussen de duizend en tweeduizend.”
Hallo Kim,
Wellicht is het goed om ook de huidige standaarden voor Service Oriented Architecture aan het woord te laten. Waar SAP zich met name richt op de eigen oplossingen, zijn er uiteraard in de diverse andere omgevingen (Oracle, IBM, BEA, …) ook standaarden voorhanden, die veel verder verbreid zijn en in hogere mate geaccepteerd dan de propriety oplossingen van SAP.
Graag maak ik een keer een afspraak met je om e.e.a. door te praten.
Groeten,