“We groeien heel hard. Vorig jaar zijn we verdubbeld in omvang. Het lukt ons nog wel om mensen te vinden, maar we hebben de arbeidsmarkt zien omslaan. Sollicitanten hebben het weer voor het zeggen.”
Aan het woord is Paul Turlings, business unit manager Infrastructuur Solutions bij Valid, een bedrijf met 150 medewerkers dat onder meer doet aan netwerkbeheer en -implementaties. Turlings verwacht dat zijn bedrijf in het Zuiden van het land komend jaar weer zal verdubbelen in omvang, als hij ten minste genoeg goede netwerkspecialisten weet binnen te halen. “Binnen een jaar kampen we weer met tekorten”.
De markt trekt aan en vooral op het gebied van netwerkspecialisten groeit het tekort. Cisco Systems liet het bureau IDC onderzoek doen naar de vraag naar netwerk skills in Europa. IDC interviewde ruim 950 chief information officers (cio’s) in 31 landen, waaronder dertig Nederlandse, en berekende het gat tot en met 2008. Volgens dat onderzoek is er momenteel in ons land een tekort van 6100 netwerkspecialisten en dat zal nog toenemen tot 16.700 in 2008.
Daar hoort wel enige nuancering bij. IDC rekent erop dat ict’ers die zich met netwerken bezig houden, hier maar een vierde van hun tijd aan besteden. Het tekort in fte’s is dus maar een kwart hiervan: 1513 fulltime netwerkspecialisten in Nederland dit jaar, oplopend tot 4169 fte’s in 2008. In al die 31 onderzochte landen zal het tekort in 2008 oplopen tot 124.649 (fulltime) netwerkspecialisten. In hun berekening bevindt Nederland zich in de middenmoot. Nederland staat nu op een dertiende plaats en gaat naar een tiende plaats op de ranglijst van landen die de grootste behoefte hebben aan netwerkspecialisten.
Rooskleuriger
Onderzoek van eigen bodem vult de toekomst rooskleuriger in. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt, onderdeel van de Universiteit van Maastricht, brengt tweejaarlijkse ramingen uit voor de arbeidsmarkt. De nieuwste prognose loopt tot 2010 en schat de totale beroepsgroep op zo’n 136.000. Overigens gaat het uit van functiecategorieën, onder de functie systeemanalist vallen onder meer systeemanalist, productiebegeleider van automatiseringsprocessen en netwerkbeheerder. Met een uitbreidingsvraag van 13.200 (dat is dus de groei in werkgelegenheid) en een vervangingsvraag van 8.500 zullen er naar verwachting tot 2010 in totaal 21.700 baanopeningen ontstaan (16 procent oftewel drie procent per jaar)Dat is niet veel. Frank Cörvers projectleider arbeidsmarktramingen: “Wij voorzien overschotten in de ict. Veel jongeren volgen ict-opleidingen. De werkgelegenheid groeit nog wel meer dan gemiddeld in deze sector, maar niet zo hard als eerst. Bovendien is er nauwelijks sprake van een vervangingsvraag, omdat het een jonge beroepsgroep betreft. Maar elf procent is ouder dan vijftig jaar.”
Toch wijst de praktijk anders uit; organisaties ervaren dat het wel degelijk moeilijker wordt om netwerkspecialisten in huis te halen. “Inmiddels krijg ik weer mensen aan tafel die bij vier of vijf werkgevers terechtkunnen”, zegt Turlings van Valid. Hij begrijpt het verschil in berekening wel: “Als je begin vorig jaar had gemeten, was iedereen nog erg voorzichtig over de groei van de markt. Dat is omgeslagen.”
Liever mbo’ers
Daar komt nog bij dat hij geen schoolverlaters zoekt. “Het duurt een paar jaar voordat mensen goed inzetbaar zijn. Wij nemen vrijwel geen starters aan.”
Er komen, kortom, genoeg ict’ers van de opleidingen af, maar zij beschikken niet over de vereiste kennis en ervaring voor een baan als netwerkspecialist. Bovendien kiezen ze niet voor een baan in netwerkbeheer, stelt Bas van de Haterd. Hij is programmaontwikkelaar ict & innovatie bij Media Plaza en gaf tot voor kort salarisadvies aan met name ict-bedrijven. “Het netwerk is vaak het ondergeschoven kindje in de ict. Ontwikkelaars verdienen meer, dus kiezen de meeste ict’ers voor een baan in die richting. Ik zie wel dat organisaties proberen netwerkbeheer te outsourcen naar het buitenland. Dat zal in de toekomst een deel van het probleem oplossen.”
Tim Kieft, van VBVB dat met name netwerkbeheer doet in de Randstad, kiest voor een andere oplossing: “Hbo’ers die bij ons solliciteren willen meteen doorgroeien naar een management- of consultantfunctie. Ik neem liever ervaren mbo’ers aan met hbo werk- en denkniveau, die bij ons een opleiding krijgen. Het belangrijkste is dat kandidaten de juiste instelling hebben.”