De patentwetten van de Verenigde Staten moeten drastsich onder handen genomen worden, vindt directeur James Balsillie van Blackberry-maker RIM. Dat bedrijf heeft net een lange juridische strijd achter de rug, vanwege een aanklacht wegens patentenschending.
De directeur van Research in Motion (RIM) hield gisteren een pleidooi voor het Amerikaanse congres. Hij stelt dat hervorming van de wetgeving noodzakelijk om technologiebedrijven te beschermen. Balsillie: “De zaak waar RIM bij betrokken was, is een duidelijk voorbeeld waarom verbetering van de wetten nodig is. RIM wil meer betekenisvolle patentwetten om er zeker van te zijn dat geen enkel bedrijf hoeft te ervaren wat wij de afgelopen vijf jaar hebben moeten doorstaan.”
Vorige maand moest RIM 612,5 miljoen dollar neertellen om een patentkwestie met NTP te sussen. Het bedrijf verloor de rechtszaak, ook in hoger beroep. Een deel van de patenten die tijdens de rechtzaak van NTP aan bod kwamen, werden door het Amerikaanse patentenbureau afgewezen.
Balsillie vindt dan ook dat er te veel onzinnige patenten zijn. Het patentenbureau scheidt zowel vóór goedkeuring als achteraf de goede patentaanvragen van de slechte, maar door onzinnige patenten wordt dat werk bemoeilijkt. Bovendien, meent hij, ging de rechter die RIM’s zaak behandelde voorbij aan het feit dat een deel van de patenten onzinnig werd genoemd door het patentenbureau. Volgens hem was het te vergelijken met een rechter die in een moordzaak het DNA-bewijs terzijde schuift.
Het Amerikaanse congres heeft nog weinig besluiten genomen over hervormingen van het huidige patentsysteem in de Verenigde Staten. Er spelen namelijk flink uiteenlopende belangen; enerzijds van technologiebedrijven als RIM en anderzijds van ondernemingen die vóór een systeem zijn dat in het voordeel van patenthouders werkt. Laatstgenoemden zijn bijvoorbeeld medicijnfabrikanten, maar ook wel technologiebedrijven – met een ruim patentenportfolio. Diverse Amerikaanse politici proberen wel de wetgeving meer in lijn te brengen met die in Japan en Europa.