De Europese Commissie waarschuwt Microsoft dat diens nieuwe Windows-versie Vista niet teveel geïntegreerde functies – dan wel applicaties – mag bevatten. Vista heeft net als het huidige Windows XP veel extra's ingebouwd, wat de EC als monopoliemisbruik ziet.
Eurocommissaris Neelie Kroes waarschuwt Microsoft in een brief, die de Windows-producent onlangs heeft ontvangen. Daarin stelt zij dat Vista niet verkocht mag worden in de EC indien het besturingssysteem bepaalde functies ingebakken heeft.
De exact bedoelde functies zijn niet officieel bekend. EC-woordvoerders hebben al wel aangegeven dat de EC kritisch kijkt naar Microsofts webbrowser Internet Explorer, diens Internet-zoektechnologie, diens DRM (digital rights management) en de nieuwe PDF-concurrent Metro. Daarnaast speelt ook de ingebouwde beveiligingsfunctionaliteit, zoals antispyware. De antitrustautoriteiten van de Commissie stellen dat al deze elementen ook verkrijgbaar zijn bij concurrenten en dat integratie in het marktdominante Windows de concurrentie ondermijnt.
Microsoft heeft afgelopen donderdag en vrijdag in gesloten sessie nog geargumenteerd tegen de dreigende boete van 2 miljoen euro per dag (met terugwerkende kracht vanaf 15 december 2005). Die boete is opgelegd voor het nog altijd niet voldoen aan de in 2004 opgelegde strafmaatregelen. Microsoft moest documentatie over Windows-protocollen beschikbaar stellen aan concurrenten.
Het bedrijf zegt dat het probeert hieraan te voldoen, maar dat de EC vaag is. "We weten dat de vereiste technische specificaties compleet en accuraat moeten zijn, maar er is niets wat definieert wat 'compleet' betekent", verklaart hoofdjurist Brad Smith van Microsoft.
Ik vindt het belachelijk, waar bemoeit EC zich eigenlijk mee. Indien Mircosoft de kennis in huis heeft om dit allemaal te realiseren moeten ze dat vooral doen. Laat andere producenten (ontwikkelaars)dan maar betere applicaties maken dan stapt de consument wel weer over op hen. In mijn ogen is het gewoon geld klopperij wat de EC doet.
Blijkbaar vindt Paul een wereld waarin 1 bedrijf de hele markt beheerst prima leefbaar.
In de praktijk worden eerst de concurenten (die vaak veel kleiner zijn) om zeep geholpen door de producten gratis aan te bieden, om dan vervolgens geld te vragen voor die producten omdat je toch geen keus hebt.
Dat is de reden dat Steve Balmer open source “cancer” vindt. Hij kan dit namelijk niet opkopen of uit de markt drukken.
Het is op het moment bijna onmogelijk geworden om op software gebied iets zeer succesvols te ontwikkelen. Microsoft zal je vervolgens opkopen of uit de markt drukken. Hier zijn al zeer veel voorbeelden van te vinden. Dat is nu juist waar de EU een stokje voor wil steken. Zonder eerlijke concurentie zal de consument altijd slechter af zijn.
Wanneer een bedrijf een monopolie bezit op een bepaalde markt, gelden daar nou eenmaal regels voor.
Omdat Microsoft een monopolie heeft op de desktopmarkt, gelden deze regels voor hen.
Deze regels omvatten o.a. regelementen over oneerlijke concurrentie en koppelverkoop (welke overigens zoiezo verboden zijn).
In dit geval dwingt de EC MS zich aan de regels te houden.
Wat betreft de concurrentie…
Het is zo dat MS in staat is om dermate veel korting kan geven (lees gratis weggegeven) op hun desktop software dat een concurrent geen schijn van kans heeft, ook al is hun product beter. Dat is nou machtsmisbruik, danwel oneerlijke concurrentie. Dat is waar MS voor wordt bestraft.
Integratie vind ik niet erg, zeker niet als het me geld scheelt en toegespitst is op het systeem, d.w.z. met inside informatie ontworpen. Als de extra functies maar geen veiligheidslekken introduceren. Als een functie door de inherent geboden mogelijkheden een niet te omzeilen veiligheidsrisico kan vormen, moet men de gebruiker eenvoudig de mogelijkheid bieden om het compleet weg te halen, zoals mogelijk zou moeten zijn met MS Internet Explorer. Ik weet niet of men het dan nog geïntegreerd kan noemen…..?
Ik vind het terecht dat tegen monopolieposities opgetreden wordt.
De situatie in dit geval is niet dat Microsoft de beste applicaties maakt, maar dat MS het zijn concurrenten moeilijk maakt de beste applicaties te bouwen. Het misbruikt zijn platformmonopolie hiervoor. Patentrecht en auteursrecht zijn er om innovaties te beschermen, niet om nieuwe innovaties te verhinderen.