Onderzoekers van IBM hebben een compleet circuit op moleculaire schaal weten te maken. Nano-onderzoek – en doorbraken op dat gebied – was tot op heden vooral beperkt tot op zichzelf staande transistoren van miniscuul formaat.
De IBM-doorbraak is gebaseerd op een enkele molecuul van koolstof (carbon nanotube). Dit nieuwe materiaal heeft geen electrische weerstand en kan dus echt aan of uit zijn; hedendaagse chip-materialen kennen enige vorm van stroom-lekkage. Carbon nanotubes beloven dus de rol van silicium (silicon) over te nemen. Het nu gemaakte circuit is weliswaar langzamer dan hedendaagse silicium-chips, maar wel al een miljoen keer sneller dan eerder gefabriceerde experimentele nanochips.
Bijzonder aan de prestatie van de onderzoekers is vooral het feit dat het moleculaire circuit is gefabriceerd met reguliere chipproductieprocessen. Tot op heden zijn de vereiste enorme investeringen in nieuwe, geavanceerde (en dus zeer kostbare) fabricagetechnieken één van de grote struikelblokken voor nieuwe en volgende generatie chiptechnieken.