De gemeente Amstelveen heeft een flexibele telewerkplek laten inrichten voor haar veertig gemeenteraadsleden. De gekozen constellatie zou veilig genoeg zijn, en bovendien bescheiden qua kosten en beheer.
Systeemintegrator Motiv stelde een pakket samen van een thin client computer, een persoonlijk authenticatietoken van RSA en een internetverbinding met cryptografie op basis van het netwerkbeveiligingsprotocol secure sockets layer (SSL). Raadsleden kunnen thuis via het internet aanloggen op de portalsite voor gemeenteraadsleden. Zij identificeren zich met hun gebruikersnaam en een wachtwoord plus cijfercode van de RSA-token. Via het portaal hebben ze vervolgens toegang tot het intranet, het internet, Microsoft Outlook voor e-mail, het raadsinformatiesysteem en de kantoorsoftware.
De kosten en beheerlasten blijven beperkt. Updates van besturingssysteem, applicaties of beveiligingssoftware zijn niet nodig, omdat de 'thin client' alleen via een browser de verbinding verzorgt. Het applicatiegebruik en de verwerking van gegevens vinden plaats op de servers in het datacentrum van de gemeente. Bij eventueel uitvallen van een thin client kan deze direct vervangen worden.
Door thin clients toe te passen in combinatie met RSA-tokens, zouden de vertrouwelijkheid en integriteit van gemeentelijke informatie zijn gegarandeerd. De centraal opgeslagen informatie kan niet via USB-sticks of andere informatiedragers in verkeerde handen komen, beweert netwerkbeveiligingsspecialist Motiv. Met de gekozen aanpak voldoet Amstelveen aan de technische richtlijnen volgend uit het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksoverheid (VIR).
Grappig dat dit soort systemen juist bij ambtenaren worden geïnstalleerd. Ik ben het er wel mee eens dat behoefte hier dan ook groter is dan bij andere organisaties. 😉