De Nederlandse investeringen in Service Oriented Architectures (SOA’s) worden vooral gedreven door de behoefte aan snelle toegang tot informatie. Daarnaast kijken Nederlandse organisaties met name naar SOA’s om bedrijfsprocessen beter te kunnen ondersteunen en om snel te kunnen reageren op veranderende bedrijfsomgevingen. Dit zijn conclusies uit nieuw Nederlands onderzoek van marktonderzoeksbureau IDC naar Service Oriented Architectures. Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd tijdens de conferentie “Integration Challenges: SOA’s, Web Services en Utility Computing”.
Uit het onderzoek, waaraan 271 organisaties met meer dan vijftig werknemers meewerkten, blijkt verder dat vooral financiële en zakelijke dienstverleners vorderingen maken bij het implementeren van SOA's. Bij respectievelijk 23% en 22% van de organisaties in deze sectoren zijn SOA's op beperkte of grote schaal operationeel. Binnen de handel en de industrie blijven de investeringen achter. Wat echter vooral opvalt is de grote interesse binnen alle sectoren om de mogelijkheden van SOA voor de organisatie te onderzoeken.
Peter Vermeulen, Research Manager bij IDC Benelux, licht toe: "Organisaties beseffen steeds vaker dat een Service Oriented Architecture een van de belangrijkste steunpilaren is om met IT de doelstellingen te realiseren die al jaren op papier worden nagestreefd: het accuraat en wendbaar ondersteunen van bedrijfsprocessen die zich steeds sneller moeten aanpassen aan de eisen van de markt. Organisaties zullen daarbij wel meer lef moeten tonen. Het inzetten van SOA’s om data te ontsluiten en te integreren kan bijzonder veel waarde bieden. Slechts weinigen durven het echter aan opnieuw naar hun bedrijfsprocessen te kijken en vanuit de benodigde functionaliteit, in samenwerking met de business, de IT-omgeving grondig te herzien. Behalve lef vereist een succesvolle brede inzet van SOA dan ook visie, commitment en regie."
Obstakels
Er zijn maar weinig organisaties die de voordelen van SOA niet inzien. De belangrijkste obstakels om daadwerkelijk in SOA's te investeren zijn budget, gebrek aan een langetermijnvisie en onvoldoende inzicht in best practices. Bij een jonge aanpak als SOA is het onoverkomelijk dat er nog veel lessen moeten worden geleerd. Vermeulen: "Met de implementatie van SOA's hopen veel organisaties de complexiteit aan te pakken. SOA's zijn er op gericht om verandering mogelijk te maken, veel verandering. Met verandering komt echter onherroepelijk nieuwe complexiteit. Het is van tevoren moeilijk te overzien hoe deze complexiteit onder controle kan worden gekregen. Een aantal projecten zal hier naar verwachting dan ook op stuk lopen. Voor sommige organisaties kan het dus helemaal geen kwaad om even de kat uit de boom te kijken."