Tijdens een rondetafeldiscussie over het datacenter van de toekomst, georganiseerd door dienstverlener EDS, werd duidelijk dat de complexiteit van toekomstige datacenters vraagt om intelligentere software.
Op allerlei vlakken zal de komende vijf à tien jaar intelligentie moeten worden toegevoegd aan datacenters. Volgens René Aerdts, fellow Applied Engineering bij EDS, dat informatiesystemen ontwerpt, zullen klanten in toenemende mate online inzage willen in hun bedrijfsprocessen: “De komende vijf jaar verandert de focus van klanten van het kopen van technologie naar het kopen van service. Klanten nemen geen genoegen meer met rapportages achteraf, maar verlangen meteen inzicht in hun bedrijfsprocessen. Ze willen hun gegevens via het internet realtime kunnen analyseren, en aan de hand van visuele simulaties spelen met what-if scenario’s.” Als voorbeeld van een geslaagde bedrijfsvoering die is gebaseerd op een gedetailleerd inzicht in bedrijfsprocessen noemt Aerdts Seven-Eleven in Tokio: “Men weet daar precies wanneer wat het best wordt verkocht. Op grond daarvan hebben winkels in de ochtend, middag en avond een verschillend productaanbod.“
Hans Timmerman, country manager Technology Solutions van EMC, een bedrijf dat storage en retrieval-software ontwikkelt, voorspelt dat om de toenemende complexiteit van datacenters te kunnen beheersen steeds intelligentere netwerksoftware nodig zal zijn: “We komen in een fase terecht waarbij hardwarecomponenten steeds meer worden gestandaardiseerd, en als lego-blokjes naast elkaar neer worden gezet. Het voordeel daarvan is dat de flexibiliteit ontstaat om data mobiel te maken en processen gedistribueerd te laten verlopen via grid computing, waardoor datacenters precies kunnen worden geschaald. De uitdaging wordt echter om een goede quality of service te kunnen blijven bieden. Dat kan door het bouwen van een intelligente tussenlaag, waarmee logistieke processen aan bedrijfsprocessen worden gekoppeld.”
Hans Appel tenslotte, chief technology officer van de Nederlandse divisie van hard- en sofwareleverancier Sun Microsystems, en professor in de computerwetenschappen aan de Hanzehogeschool Groningen, benadrukt dat er vooral dieper moet worden nagedacht over intelligente software voor nieuwe toepassingsgebieden: “Vijfendertig jaar geleden automatiseerden we de boekhouding. Vandaag de dag kunnen we de meest fantastische ideeën realiseren, maar we automatiseren nog steeds de boekhouding. We moeten nadenken over nieuwe toepassingen voor de hypermobiele mens, die over vijf tot tien jaar rondloopt met vier tot tien sensoren op zijn lichaam. De informatie uit al die sensoren moet worden beveiligd en versleuteld. Daarvoor is niet alleen meer rekenkracht nodig, maar vooral intelligentere software. ”Behalve op medisch gebied ziet Appel ook op entertainmentgebied een groeiende behoefte aan intelligente datacenters: “Van gigantische hoeveelheden multimedia moet worden bijgehouden wie wat waar bekijkt en wat diegene daarvoor betaalt. Dat vereist uiterst complexe algoritmes.”