Hackers en cybercriminelen ontwikkelen steeds sneller kwaadaardige softwarecode om misbruik te maken van bekende lekken in soft- en hardware. Dat blijkt uit het laatste X-Force Threat Insight Quarterly-rapport van Internet Security Systems (ISS).
Voor 25 procent van alle ontdekte lekken in 2005 verscheen binnen 48 uur na bekendmaking van het lek kwaadaardige code op internet. Voor maar liefst 50 procent van alle ontdekte kwetsbaarheden in 2005 circuleerde binnen een week kwaadaardige softwarecode. Analisten van X-Force, het onderzoeks- en ontwikkelteam van ISS, onderzochten in 2005 in totaal 4.472 lekken en kwetsbaarheden in soft- en hardware. Het aantal onderzochte lekken nam daarmee met maar liefst 33,73 procent toe ten opzichte van 2004. Cyberciminelen en hackers ontwikkelden voor de helft van deze kwetsbaarheden binnen een week een proof-of-concept of een exploit. Een proof-of-concept is een eerste versie van kwaadaardige code die hackers publiceren om aan te tonen hoe een lek misbruikt kan worden. Een proof-of-concept circuleert meestal onder een relatief kleine groep hackers die de code uittesten en verder verbeteren. Het resultaat is uiteindelijk een zogenaamde exploit: kwaadaardige softwarecode die bijna kant-en-klaar door een grote groep hackers is toe te passen om lekken te misbruiken. Exploits worden vaak gepubliceerd in bepaalde hackernieuwsgroepen.
Opmerkelijk is dat voor 12,5 procent van alle ontdekte lekken in 2005 direct bij de bekendmaking van het lek ook kwaadaardige code verscheen. Dat duidt erop dat hackers zelf actief zoeken naar lekken en deze pas openbaar maken als ze een exploit hebben ontwikkeld. Op deze manier geven ze ontwikkelaars van soft- en hardware, zoals bijvoorbeeld Microsoft, zo min mogelijk tijd om een beveiligingspatch uit te brengen.
Jos Nijsen, Country Manager Benelux bij Internet Security Systems: ‘Steeds vaker signaleren we ‘zero day exploits’: kwaadaardige code van hackers die tegelijkertijd verschijnt met het bekendmaken van een lek. Vervolgens moet de leverancier van de betreffende soft- of hardware een beveiligingspatch uitbrengen, die vervolgens nog moet worden geïnstalleerd door consumenten en bedrijven. Gebruikers zonder proactieve beveiliging zijn dus vaak meerdere dagen onbeschermd tegen bedreigingen.’
Het X-Force-team van Internet Security Systems ontdekt wereldwijd meer dan 50 procent van alle lekken in soft- en hardware, en onderzoekt ruim duizend lekken per kwartaal. Vervolgens ontwikkelt het team een virtuele patch, zodat klanten van ISS direct beschermd zijn en later alsnog de officiële beveiligingspatch kunnen installeren. Voor meer informatie over proactieve beveiliging: www.iss.net/proof/preemptiveprotection.
Het laatste X-Force Threat Insight Quarterly-rappport is te downloaden op: http://xforce.iss.net/xforce/threat_insight_quarterly/index.php.