De acquisities van PeopleSoft, Siebel en een klein dozijn kleinere bedrijven uit de erp-sector zijn verwerkt, dus wat moet Oracle nog? Zelf baanbrekende nieuwe software schrijven? Er ligt al voor jaren werk aan het integreren van alle aangekochte producten – het project ConFusion. Bovendien lijkt dat geen echte uitdaging voor het type topmanagers dat Larry Ellison de laatste jaren heeft aangetrokken. Het oude Oracle maakte praktisch alles in eigen huis, het nieuwe koopt liever op.
Het ‘veelbelovende jachtterrein’ is de open source sector. Vorig najaar werd InnoDB opgekocht, recentelijk SleepyCat. Beide fabrikanten, piepkleine bedrijfjes overigens, leveren een ‘opslagmotor voor relationele databases als MySQL. De fabrikant van dat laatste product heeft Oracle trouwens ook al proberen in te lijven. Een hardnekkig gerucht is verder dat Oracle achter Jboss aanjaagt, een prominente leverancier van open source Java-applicatieserver, en Zend Technologies, ontwikkelaar van een PHP-webontwikkeltaal.
Wat moet deze commerciële olifant in de oss-porseleinkast? Invloed uitoefenen natuurlijk. Oracle kan bijvoorbeeld het opkomende MySQL aardig dwarszitten doordat het nu controle heeft over Innobase en SleepyCat. Het licentiecontract van MySQL op de storage engine van InnoDB loopt namelijk over een half jaar af. Die zou de verdere ontwikkeling ervan zelf kunnen voortzetten, het is immers een open source product, maar dat is om allerlei redenen geen aantrekkelijke route.
Maar er is meer. De leveranciers van open source producten knabbelen gestaag hun weg omhoog in de softwaremarkt. Grote webbedrijven als Yahoo! en Google draaien geheel op open source databases; in tal van traditionele bedrijven worden dergelijke databases voor internettoepassingen en testomgevingen gebruikt. Daar ligt ook het belang voor Oracle: if you can’t beat them, join them. “In plaats van ertegen te vechten moeten we zoeken naar wegen waarin open source in ons voordeel kan werken”, zei Ellison laatst op een bijeenkomst van Credit Suisse. Zo is het maar net.
Met zijn grote portfolio aan bedrijfsapplicaties is Oracle minder afhankelijk geworden van zijn databaseomzet. Dat geeft wat speelruimte. Oracle zou MySQL en ook Jboss kunnen positioneren als gratis instapproducten of als basismotor bij de bedrijfsapplicaties, bij voorkeur met een servicecontract van Oracle. De kans is dan een stuk groter dat gebruikers ook voor het grote werk Oracle kiezen als het moment daar is. IBM volgt eenzelfde strategie met de aangekochte oss-producten van Cloudscape en Gluecode. De Geronimo Java applicatieserver van Gluecode heet nu bijvoorbeeld Websphere Community Edition.