Jeff Han ontwikkelde een aanraakscherm dat voelt hoe hard je het indrukt, meer dan één aanraking tegelijk aankan en begrijpt wat je met je handgebaren bedoelt.
Het publiek fluit en klapt enthousiast, terwijl de vingers van Jefferson Han in 2006 tijdens een internationale entertainmentconferentie in Californië razendsnel over een 36-inch aanraakscherm heenvliegen. Op het scherm gebeuren dingen die je niet van een scherm verwacht. Hans presentatie is alweer een jaar geleden, maar nog steeds worden filmpjes ervan op YouTube massaal bekeken. Te zien is hoe de zoon van Koreaanse immigranten een soort vloeistof met zijn vingers omkneedt tot nieuwe vormen. Ze veranderen van kleur als hij extra kracht zet met zijn handen. Hij tovert met zijn vingertoppen balletjes uit het niets en geeft ze een mooie zwaai mee. Hij schuift vakantiefoto’s heen en weer en vergroot er eentje door hem tussen twee wijsvingers uit te rekken.
Geen science fiction
Jeff Han ontwikkelde zijn scherm als onderzoeker aan het wiskundige Courant instituut van de New York University en brengt het tegenwoordig aan de man via een spin-off met de naam Perceptive Pixel. Het geheim achter zijn demonstratie is niet zozeer het aanraakscherm, dat gevoelig is voor meer dan één vingeraanraking tegelijk en voelt met hoeveel kracht het wordt ingeduwd. Het is ook niet de wiskunde die achter het scherm zit en die uitrekent wat de gebruiker bedoelt met zijn aanrakingen van het scherm. Het blijkt vooral de flair te zijn waarmee hij de technologie voor het voetlicht brengt. Dr. Johan de Heer, expertisegroepsleider cognitieve systemen aan het Telematica Instituut in Enschede: “De waarde van Jef Han is dat hij laat zien dat multi touch volwassen is en marktrijp, ook al beschouwen veel mensen het nog steeds als science fiction. De interactietechniek die hij demonstreert is echter niet nieuw en zijn bedrijf is ook niet het enige dat multitouchtechnologie op de markt brengt.”
Rembrandt
Bovendien bestaan er andere benaderingen om onder het juk van toetsenbord en muis uit te komen. Professor psychologische functieleer Frans Verstraten aan het Helmholtz Instituut van de Universiteit Utrecht: ”Er wordt juist veel onderzoek gedaan om van het scherm af te komen, zodat je niet meer gebonden bent aan een bepaalde positie om een systeem te bedienen. Zo zijn er interactietechnieken die via beeldherkenning handcommando’s registreren. In Japan bestaan al systemen waarbij je met je vinger naar een voetballer op het scherm wijst, waarna op het scherm naam en leeftijd van de speler verschijnen en het aantal interlands dat hij gespeeld heeft.” Johan de Heer denkt dat in de toekomst niet één, maar een aantal verschillende interactietechnieken door elkaar gebruikt zullen worden: “Het gaat erom per toepassing de juiste invoer te kiezen.” En dat is niet altijd aanraking. De Heer: “Rembrandt schilderde niet met zijn vingers, maar toch had hij een heel aardig resultaat.”