Het aantal vacatures binnen de Nederlandse ict-sector neemt zienderogen toe. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De vacaturegroei is dubbel zo sterk als in de rest van de economie en inmiddels is er weer sprake van krapte.
De scherpe daling van het aantal vacatures in de ict-sector in de jaren 2000 tot en met 2002 is definitief ten einde. De vacaturegraad, het aantal vacatures per duizend banen, is zelfs flink opgelopen. Dat blijkt uit het rapport ‘De digitale economie 2005’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Na de economische terugval in 2001 bereikte de vacaturegraad in de ict-sector in 2002 een dieptepunt van tien. Inmiddels is de vacaturegraad weer aangetrokken naar dertig vacatures per duizend banen in 2004, precies twee keer zoveel als in de rest van de economie. In 2005 heeft die vacaturegroei zich volgens het CBS verder doorgezet.
De vacaturegraad is een maat voor krapte op de arbeidsmarkt. Ter vergelijking, in 2000 sprak het CBS over een krappe arbeidsmarkt in de gehele economie toen de vacaturegraad op 32 uitkwam. De ict-sector is op dit moment dus op dat kritieke niveau aangeland. De stijging van het aantal vacatures is overigens al begonnen in 2003, toen de vacaturegraad zich van het dieptepunt in 2002 herstelde naar een niveau van twaalf. Daarmee was de vacaturegraad van dat moment precies gelijk aan de vacaturegraad in de rest van de Nederlandse economie (zie grafiek).
Werkgelegenheid groeit niet
De groei van het aantal vacatures houdt gelijke tred met de omzetgroei binnen de ict-sector. In 2004 bedroeg de groei binnen de sector maar liefst 4 procent, tegenover een magere groei van 1,7 procent in de rest van de economie. Ook het aantal bedrijven binnen de ict-sector nam toe.
Opvallend genoeg betekent de vacaturegroei en de groei van het aantal ict-bedrijven vooralsnog niet dat de werkgelegenheid binnen de ict-sector toeneemt. Volgens het CBS nam de werkgelegenheid in 2004 zelfs af, zij het minder dan in de twee voorgaande jaren. Er zouden veel eenmanszaken actief zijn, die kennelijk onvoldoende werkgelegenheid kunnen creëren om het banenverlies van de afgelopen tijd bij de grote ict-bedrijven op te vangen.
De cijfers van het CBS zijn eigenlijk een weerspiegeling van dé ontwikkeling van de afgelopen tijd. Grote organisaties zoals Atos Origin, Getronics PinkRoccade en IBM voelden zich genoodzaakt om honderden arbeidsplaatsen weg te saneren. Veel functies voor het beheer van desktops en it-infrastructuren zijn overbodig geworden. Bijvoorbeeld doordat met behulp van technologie grootschaliger beheer op afstand mogelijk is, maar ook omdat opdrachtgevers door reorganisaties tijdens de economische malaise minder werkplekken te beheren hebben. Aan de andere kant hebben de genoemde ict-dienstverleners wel steeds meer gespecialiseerde en gekwalificeerde it-professionals nodig. En dus worden er tegelijkertijd weer honderden vacatures uitgezet. Wilbert Kieboom, ceo van Atos Origin, zei onlangs dat er vooral veel behoefte is aan de wat zwaardere it-ers, specialisten op het gebied van bijvoorbeeld Java, .NET, erp, en architectuur van enterprise-oplossingen. Kieboom deed een paar jaar geleden al de voorspelling dat er weer een krapte op de arbeidsmarkt voor ict-ers aan zat te komen. Die schaarste is nu een feit en we zitten pas aan het begin van de curve, dus de krapte zal nog veel erger worden. De Nederlandse branche-organisatie ICT~Office becijferde onlangs dat het tekort aan ict-ers in 2010 zelfs zal zijn opgelopen naar zo’n tienduizend mensen.