Telecombedrijf BT ziet een grote toekomst in sensornetwerken. In zijn laboratorium op het bij Ipswitch gelegen Adastrial Park tasten onderzoekers de technische en zakelijke mogelijkheden van machinecommunicatie op megaschaal af.
BT-onderzoeker Robin Mannings ziet in de nabije toekomst huizen aangekleed worden met een hele batterij meetcellen. “Ik zal tot op hoge leeftijd in mijn eigen huis kunnen blijven dankzij sensornetwerken die gezamenlijk bijhouden hoe mijn gezondheid ervoor staat. Het gebruik van voldoende drinkwater, regelmatig toiletbezoek; sensoren kunnen deze gegevens bijhouden en een alarmering uitsturen als er gezondheidsrisico’s ontstaan”, zegt de futuroloog die gezien zijn grijze haren niet ver verwijderd is van zijn pensioen. Naast gezondheidstoepassingen ziet Mannings deze sensornetwerken op korte termijn ook gebruikt worden voor het beheer van gebouwen.
BT heeft in zijn laboratorium recent een opstelling van een Zigbee-netwerk met vijf sensoren uitgeprobeerd. “De pilot wees uit dat met deze techniek op dit moment al een gestandaardiseerd sensornetwerk te bouwen is dat met zeer weinig energie toekan”. Het bijzondere van Zigbee is dat het ‘mesh’-technieken ondersteunt. Het netwerk wordt gevormd door de radio’s die op een bepaald moment aanstaan. Dit vormt een ruimtelijk netwerk van radio-zendontvangers over een heel gebied, die niet alleen signalen ontvangen en zenden voor zichzelf, maar ook signalen doorgeven naar andere punten in het netwerk.
Volgens Mannings heeft Zigbee v1.0, dat eind 2005 uitkwam, op dit moment wereldwijde ondersteuning van meerdere fabrikanten, waardoor verschillende chips en implementaties voor testen beschikbaar zijn. Verder wordt Zigbee nu ook al ingebed in radiochips voor telecomnetwerken. Ondanks het geringe stroomverbruik van Zigbee onderzoekt BT de mogelijkheid om sensoren te laten communiceren zonder batterij. “Sensornetwerken zouden nog breder toepasbaar en robuuster worden als ze geen batterij meer nodig hebben. Dat ideaal is alleen nog lang niet in zicht”, aldus Mannings. “Een schakelaar die een radiobericht kan uitsturen doordat mijn vinger het genoeg energie geeft zou natuurlijk fantastisch zijn”, zegt Mannings enthousiast.
Draagbare webserver
Volgens futuroloog Ian Pearson van BT zal het niet lang meer duren voordat mensen hun persoonlijke webserver om hun nek hebben hangen. Een zogenaamde ‘digital bubble’ in de vorm van een sieraad stuurt via draadloze communicatie persoonlijke informatie over naar mensen twee meter rond de drager van dit kleinood. De persoonlijke draadloze website generator in de ‘bubble’ projecteert de ‘avatar’ ofwel virtuele visuele ego van diegene die je ontmoet en laat muziekvoorkeuren en favoriete filmfragmenten zien.