VVD-kamerlid Fadime Örgü vindt de streams van de Olympische spelen te duur. Ze wil van de staatssecretaris weten waarom de dataverkeerskosten zo hoog oplopen. Bovendien is de VVD tegen de STER-spotjes die in de streams te zien zijn en vindt Örgü de kwaliteit van de beelden te laag.
"Ik snap niet dat de NOS zo veel geld uitgeeft aan de streams. Ik hoor van mensen uit de internetwereld dat het veel goedkoper kan en ik wil uiteindelijk van de staatssecretaris wel eens weten waaruit de hoge kosten nu precies bestaan," zegt Örgü tegen Computable's zusterpublicatie Emerce. Het Kamerlid heeft er vragen over gesteld aan staatssecretaris Van der Laan van Media. "Als het zo is dat de kosten zo hoog uitvallen vanwege de enorme populariteit van de streams dan wil ik ook precies berekend zien hoe dat zit."
Op sommige dagen worden de streams op de site van NOS Studio Sport wel vijfhonderdduizend keer aangeklikt. Volgens Bernadette Slotboom, hoofd van NOS Online, had de omroep vijfendertigduizend euro budget voor de Olympische streams. Vorige week zei Slotboom in het Radio 1-programma Radio Online dat de NOS daar vanwege de enorme toeloop al na enkele dagen door het geld heen was. Om de kosten te drukken nam de NOS vorige week twee maatregelen: er werden STER-spotjes toegevoegd aan de streams en de kwaliteit van de beelden werd teruggeschroefd van ongeveer 500 Kbps naar minder dan 300 Kbps.
Örgü is over beide maatregelen niet te spreken. "Ik vind de kwaliteit beneden de maat. Bovendien zijn wij als VVD tegen reclames bij de publieke omroep. De Kamer heeft juist onlangs vastgesteld dat de Publieke Omroep in de toekomst reclamevrij zal moeten worden, en nu doen we zoiets nieuws als deze internetuitzendingen en dan zitten daar toch weer commercials bij. Ik zie de streams juist als een mooie gelegenheid om al te beginnen met reclamevrij uitzenden."
Het VVD-kamerlid noemt de vijfendertigduizend euro voor zestien dagen bandbreedte 'extreem duur'. "En dan kost het uiteindelijk nog een veelvoud van dat bedrag, heb ik begrepen. Terwijl ook de NOB al financiering vanuit de overheid voor dit soort zaken ontvangt."Hoe de NOS de kosten dan moet zien te dekken, weet Örgü ook niet precies. "Er moeten andere manieren gevonden worden om de internetuitzendingen goedkoper te kunnen maken."
Dat probleem blijft lang niet beperkt tot de streams van de Olympische Winterspelen. Nu al kost de site Uitzending Gemist een paar miljoen euro per jaar aan dataverkeer. Daarnaast is de NOS ook van plan later dit jaar andere sportevenementen, zoals Roland Garros, de Tour de France, het WK Voetbal en later ook de Champions League, live uit te zenden via internet.
Örgü is wel blij dat dit keer alle Nederlandse internetters naar de beelden van de Olympische Spelen op internet kunnen kijken. Bij de Zomerspelen van Athene twee jaar geleden waren de streams alleen te bekijken door abonnees van KPN, omdat de NOS een exclusieve overeenkomst had gesloten met het telecombedrijf. "Dat is wel een verbetering, want destijds kon meer dan de helft van de internetters niets zien. Nu is het gelukkig voor iedereen beschikbaar, zoals het hoort bij een publieke omroep."
De suggestie van Slotboom dat internetters wellicht ooit moeten gaan betalen voor de verkeerskosten van het bekijken van een stream vind Örgü uit den boze. "Daar zie ik echt niets in. Dat past niet bij een publieke omroep. Burgers hebben hiervoor al belasting betaald." Van de mogelijkheid om via nieuwe P2P-software de bandbreedte van live tv-streams over alle internetkijkers te verdelen is Örgü niet op de hoogte. "Dat is mij allemaal te technisch. Maar ik ben natuurlijk voor meer onderzoek naar nieuwe manieren om via internet uit te zenden."
Ik vind dit een typisch geval van aandacht voor (verkeerde) details. OK misschien zijn de kosten wat hoog. Maar waar praten we nu over, een evenement wat 2 weken duurt, waar HEEL Nederland naar kan kijken (op internet). Totale kosten misschien 4,5 ton. Laten kamerleden zich eens druk maken om de grote projecten. Een Betuwe-lijn die miljarden kost en waar men het nut nog niet van in ziet. Een reorganisatie van de politie die miljoenen moet gaan kosten, en is de zin daarvan aangetoond? Overschrijding van projecten die uiteindelijk miljoenen kosten. Duizenden beleidmedewerkers op ministeries ed. die vaak elkaar maar bezighouden. In het kort dus: laten ze eens naar echte verspilling en efficientie kijken in plaats van iets wat een onverwacht succes blijkt te zijn en waar iedereen van kan gebruikmaken.
Typisch VVD. Maken zich zorgen over allerlei irrelevante zaken terwijl hun natuurlijke achterban (de modaal+ verdieners met een eigen huis) in koopkracht achteruit hollen.
Er is al lange tijd een trend gaande waarbij bandbreedte goedkoper wordt en de streams steeds toegankelijker worden gemaakt. Enige jaren geleden zou je voor deze streams het vijftig tot honderdvoudige moeten betalen.
Het is van groot belang dat contentverspreiders zonder hoge kosten te hoeven maken, toegang krijgen tot de netwerken van de nederlandse DSL en Kabel ISPs en dat die ISPs ontwikkelingen zullen doen waarbij hun netwerken geschikt worden gemaakt voor technieken zoals bijvoorbeeld multicast. Door slimmere distributietechnieken te gebruiken zullen de kosten op termijn nog verder dalen, terwijl de kwaliteit toeneemt.
Frans
ChatTV
Het lijkt alsof hier iemand haar reactie geeft, terwijl ze niet weet waar ze het over heeft.
Vage oplossingen voor niet helder gedefinieerde problemen. Zo schijnt mevrouw Örgü niet op de hoogte te zijn van de kosten van dataverkeer. En het aandragen van ‘andere manieren om internetuitzendingen goedkoper te maken’, maar vervolgens niet weten hoe, daaruit blijkt ook niet echt veel expertise. Het inzetten van STER en het naar beneden bijstellen van de bandbreedte zijn twee voor de hand liggende oplossingen.
Ik vind het een mooie service van NOS en wij hebben hier op kantoor genoten van de 500m schaatsen 🙂