Inter Access heeft zijn resterende belang van eenderde in Nccw aan de Stichting Nationale Woning Raad (NWR) overgedaan. Daarmee sluit de automatiseerder definitief het hoofdstuk van een mislukte overname. Nccw is weer helemaal terug in de moederschoot der woningbouwcorporaties.
De Stichting NWR is tot aankoop overgegaan omdat het nog een vordering had lopen bij Inter Access. Indien grootaandeelhouder Gerard Willemse zijn bedrijf zou verkopen, had NWR namelijk recht op een deel van de opbrengst, aldus een spreekbuis van de stichting. Deze afspraak werd gemaakt toen oorspronkelijk eigenaar de Woningraad Groep automatiseerder Nccw verkocht aan Inter Access.
Directielid Han Dieperink van Inter Access wil niet zeggen of het een transactie met gesloten beurzen is of dat er ook nog een verkoopsom is betaald voor de leverancier van bedrijfsinformatiesystemen voor woningbouwcorporaties. De waarde van de transactie is moeilijk in te schatten; de huidige waarde van Nccw zou neerkomen op 45 à 50 miljoen euro. Eenderde zou dus 13,5 à 15 miljoen euro zijn.
Nccw is in 2001 door Inter Access gekocht. Begin 2004 verkocht het it-bedrijf tweederde van de aandelen aan een groep corporaties, die ontevreden waren over het gevoerde beleid. It-dienstverlener Inter Access bleek toch te weinig kennis van de woningbouwmarkt te hebben om het broodnodige vernieuwingsproces binnen Nccw te doen slagen. Die probeerde al enige tijd tevergeefs het Britse pakket First Housing klaar te maken voor de Nederlandse markt, als opvolger voor mainframepakket BIS.
Inter Access had tegen het einde weinig invloed meer op het reilen en zeilen van Nccw en was zelf ook niet actief meer in de volkshuisvestingmarkt. Nccw is nu weer helemaal in handen van de woningcorporatiebranche. De corporaties hebben hierdoor weer volledige invloed op de ontwikkeling van nieuwe computerprogrammatuur en het onderhoud van bestaande systemen. Bij het computercentrum uit Almere werken 265 medewerkers (2005: omzet 40 miljoen euro, winst 3,2 miljoen).
Directeur Gerard Erents, teruggekeerd als bestuurder in 2004, zegt nu de zaak weer op de rit te hebben. De problemen rond First Housing zijn na een jaar radiostilte opgelost en de eerste implementaties van deze moderne bedrijfssoftware bij corporaties lopen inmiddels, aldus Nccw.
Het automatiseringsbedrijf kent nu dus twee aandeelhouders: Stichting NWR en Stichting Administratiekantoor Nccw (waarin zo'n 40 à 50 corporaties participeren). Volgens de zegsman van NWR is de mogelijkheid dat Stichting Administratiekantoor Nccw het eenderde belang ook zou overnemen, even ter tafel geweest, maar bestond er onder corporaties weinig animo voor dit plan. Saillant detail is dat NWR garant moet staan voor de investeringen van de corporaties in Nccw. Mocht het mislopen met de woningbouwautomatiseerder, dan geeft NWR het ingelegde geld terug aan de corporaties. De Stichting vervult op deze manier een cruciale dubbelrol in de bestuursopzet van Nccw.
Extra saillant is dat de Stichting NWR verwacht op termijn (2009-2010) zijn middelen onder te brengen bij Aedes. Mocht tegen die tijd het eenderde belang in Nccw nog steeds in haar bezit zijn, dan komt dit ook bij Aedes terecht. Van deze koepel zijn ook corporaties lid die geen klant meer van Nccw zijn.
Stichting NWR beheert het overgebleven vermogen van de Nationale Woningraad sinds de fusie op 1 januari 1999 met Nciv, een ander groot lichaam binnen de volkshuisvesting, tot Aedes. Deze koepelorganisatie beperkte zijn rol tot die van belangenbehartiger voor woningcorporaties en bracht zijn zakelijke activiteiten, zoals automatisering, communicatie, opleidingen en juridisch advies, onder in de Woningraad Groep BV. Daarna werd besloten dat elk onderdeel zijn toekomst zelfstandig moest invullen. Stichting NWR is nog druk doende met de afwikkeling van de ontvlechting van de Woningraad Groep, een proces dat rond 2009 zal worden afgerond.