Voor de meeste werkloze ict’ers ouder dan 45 is het vinden van een baan een haast onmogelijke taak. Reïntegratiebureau Ict at work weet toch gaten in de arbeidsmarkt te vinden. “Laatst deed een 62-jarige de opleiding en hij had gelijk een baan.”
Nog altijd zijn duizenden ict’ers werkloos. Hbo-plussers, met een schat aan ervaring, zitten gedwongen aan de keukentafel. Aan wil om te werken ontbreekt het deze ict’ers niet, zegt Jack Portegijs: “Ze willen alles doen. Sommigen lopen zelfs twee krantenwijken.”
Anderhalf jaar geleden begon Jack Portegijs – achtergrond in marketing en sales in de it – reïntegratiebureau ICTatWORK om ervaren ict’ers weer aan een baan te helpen. Annebeth Wilton, die toen al ruim tien jaar werving en selectie voor hbo’ers en ict’ers had gedaan, sloot zich bij hem aan. Een reïntegratiebureau voor ict’ers was er nog niet, terwijl de behoefte eraan groot is. Het UWV, het uitkeringsinstituut voor werknemersverzekeringen en verantwoordelijk voor de reïntegratie van ww-gerechtigden, blijkt namelijk weinig kaas gegeten te hebben van ict’ers, wat ook wel begrijpelijk is, meent Portegijs. “Ze hadden voor 2001 nog nooit een ict’er of hbo’er gezien en nu kwamen ze zich massaal melden. Het UWV vindt ict’ers vaak te mondig en daarom lastig. Wij zijn ICTatWORK begonnen omdat niemand een idee heeft wat ict’ers kunnen: het UWV niet, maar ook bestaande reïntegratiebureaus niet.”
Sinds de Tweede Kamer in 2004 de wet voor de Individuele Reïntegratie Overeenkomst (IRO) aannam, hoeven werkzoekenden die al langer dan een half jaar bezig zijn, niet meer in zee te gaan met het reïntegratiebureau dat het UWV voor hen uitkiest. Met een budget van vijfduizend euro, kunnen werkzoekenden zelf de touwtjes in handen nemen en dus zelf kiezen hoe ze weer aan werk willen komen en welk reïntegratiebureau ze daarvoor in de arm willen nemen. In de anderhalf jaar dat ICTatWORK bestaat, hebben tweehonderd ict’ers informatie ingewonnen, waarna een kleine honderd in zee zijn gegaan met Portegijs en Wilton. Portegijs: “Bijna dertig mensen hebben een passende baan gevonden.” Een indrukwekkende score, voor wie bedenkt dat mensen die langer dan een half jaar zoeken de kwalificatie ‘onbemiddelbaar’ krijgen.
Gat in de arbeidsmarkt
Portegijs: “De ict’ers die zich inschrijven zijn vaak hbo’ers, tussen de 45 en de 55 jaar en hebben stuk voor stuk veel ervaring, maar helaas vaak zonder de bijbehorende ict-certificaten. Meestal willen ze dus investeren in scholing, zodat hun cv meer in overeenstemming is met hun kennis.” Dat lijkt logisch, maar Portegijs’ ervaring leert dat opnieuw naar school gaan vaak niet de juiste stap is voor deze ict’ers. “De meeste ict-opleidingen duren minstens zes maanden. Tegen de tijd dat het papiertje binnen is, zijn ze veel te lang uit de praktijk. En dat is niet meer in te halen.”
De succesformule volgens ICTatWORK is: volg de markt nauwgezet en zoek naar de functies waar veel vraag naar is. Maak vervolgens afspraken met werkgevers om voor die functies een zeer praktijkgerichte opleiding te verzorgen. Ict at work levert de ict’ers. Portegijs: “Zo is er nu veel vraag naar systeembeheerders die met Cytrix kunnen werken. Veel bedrijven kunnen de ervaren mensen niet krijgen, dus leiden wij de mensen op. De Cytrix-opleiding duurt twee maanden en daarna hebben ze gegarandeerd een baan.”
Ook aan testers is grote behoefte. Portegijs: “Werk wordt uitbesteed aan India en China, maar als het terug komt, moet het toch eerst uitgetest worden. Dit werk is onder het niveau van senior ict’ers, maar je bent bij een werkgever binnen en je hebt de kans om te laten zien wat je kunt.” Een andere gat in de arbeidsmarkt is contractmanagement. Portegijs verwacht dat de vraag hiernaar binnenkort zelfs een grote vlucht gaat nemen. “Contracten die ooit zijn afgesloten dekken vaak de lading niet meer. Door de nieuwe boekhoudregels zoals die van Sarbanes-Oxley, maar ook de code Tabaksblat, moeten ondernemingen scherper opletten. Er gaat dus heel veel vraag komen naar ict’ers met managementervaring. Leeftijd is hier juist een pre, omdat je voor dit werk ervaring en kennis moet hebben. Laatst deed een 62-jarige de opleiding en hij had gelijk een baan. Wie werk wil, kan beter onder zijn niveau ergens binnen komen dan ict-diploma’s halen. Daarna kun je doorstromen.”
Ik heb al eerder gereageerd op artikelen die betrekking hebben op het “willen en kunnen werken” door werkloze ict’ers en wordt telkens weer bevestigd in mijn mening: men wil wel werken, maar men wil niet achteruit gaan in inkomen. Alle bedrijfskundige theorieen ten spijt: men wil niet werken omdat men een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft of zelfontplooiing nastreeft. Het gaat puur en alleen om de centen. Heb je een WW uitkering en kan je gaan werken voor een euro minder? No way. En als WW-er heb je de wet achter je. Mijn voorstel, waarbij het inkomen behouden wordt door een WW-aanvulling op het salaris wat ik als kleine werkgever kan bieden, wordt door het ministerie van sociale zaken afgewezen: het WW stelsel blijft zoals het is. Dan toch maar outsourcen naar Roemenie en Rusland ?
Wat een kul. Alsof mensen die in de ict een ww-uitkering boven een gat in hun cv c.q. arbeidsstop stellen. Ik denk dat dit een erg achterhaalde (lees: jaren 90) gedachte is.
Elke moderne ict’er weet dat je pro-actief en dynamisch moet denken om verder te komen in deze branche. Als dit inhoudt dat mensen tijdelijk een lagere loon of functie moeten accepteren, zullen de meesten (verstandigen) dit ook zonder aarzelen doen.
Jij hebt het echter over luie gasten die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Geloof me dat je dergelijke lui niet op je loonlijst wilt hebben als werkgever. Dit werkt op termijn altijd in je nadeel.